Ekstra Blads-journalist krævede særbehandling af Statsministeriet

Del artiklen her:

Ansøgninger om aktindsigt følger det forvaltningsretlige princip, at alle stilles ens – og derfor må stille sig op i køen. En grundtanke Ekstra Bladet ikke stillede sig tilfredse med, da de jagtede historien om Lars Løkke Rasmussens påståede druk på Forsvarets privatfly.

– Enhver kan forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en myndighed m.v. som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed.

Sådan lyder en del af Offentlighedsloven, som giver adgang til aktindsigt. Det vil sige muligheden for at kigge det offentliges sagsbehandling over skulderen, ligesom der også ad denne vej sikres adgang til afholdte udgiftsbilag.

Da der er tale om adgang til offentlige dokumenter og bilag betyder det, at der som absolut hovedregel ikke sker rangordning af anmodningerne. Alle skal i henhold til Offentlighedsloven have samme behandling, uanset hvad motiverne bag henvendelserne er og hvad de krævede dokumenter skal bruges til. Et lighedsprincip Ekstra Bladets journalist Per Mathiessen dog ikke hyldede, da han i december 2014 jagtede historien om overforbrug på Lars Løkke Rasmussens flyvninger som statsminister.

 

Ekstra Bladets journalist : Det er kun en begrænsning anmodning

Journalista.dk er via aktindsigt kommet i besiddelse af den korrespondance, der i forbindelse med de senere stort opslåede historier var mellem Ekstra Bladet og Statsministeriet. Herunder også emailen, som Per Mathiessen den 15. december 2014 sendte til Statsministeriet. Her i skriver journalisten bl.a., at han med sit pressekort i hånden bør kunne forvente en hurtigere sagsbehandling end hvad andre har krav på :

– Da jeg skal bruge aktindsigten til at omtale i pressen – og da anmodningen er meget afgrænset – skal jeg bede om hurtig sagsbehandling

En formulering der dog ikke var i overensstemmelse med, hvordan Ekstra Bladet efterfølgende præsenterede aktindsigterne fremsendt af Statsministeriet. Her omtalte avisen dem som ‘omfattende’, hvilket var et udtryk der også gik igen i andre mediers referencer af Ekstra Bladets historier.

Hvorvidt ønsket om særbehandling blev efterkommet, synes dog noget tvivlsomt. I hvert fald gik der flere måneder fra Ekstra Bladet anmodede om bilagene, til at de faktisk blev fremsendt til Per Mathiessen og kollegaerne på Christiansborg-redaktionen.

————-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*