Gennemsnitlig årsløn for kommunalt ansatte : 450.000 kroner – efter lønforhøjelse på 1.900 kroner per måned de seneste år

Pressefoto fra Kommunernes Landsforening
Del artiklen her:

Lønnen skal ses i sammenhæng med at de kommunale ansatte og deres faglige organisationer igen og igen har slået på, at de modtager en særdeles dårlig aflønning.

I midten af februar blev den seneste overenskomst for kommunalt ansatte offentliggjort, hvilket medførte lønstigninger på lige over 5 procent set over de kommende 3 år. Overfor Danmarks Radio oplyste Mona Striib, forbundsformand hos FOA, at resultatet var lavere, end hvad hun havde håbet på :

– Der er mange af FOA’s medlemmer, der havde en forventning om at blive belønnet for den indsats, de har leveret under corona, så de synes da ikke, det er nok. Mit mål havde også været mere ambitiøst, hvis vi ikke havde været midt i en sundhedskrise.

En udtalelse overfor statsmediet, der følger fint op på lignende, som ikke kun Mona Striib, men også andre fagforeningsledere de seneste år har fremsat. Nemlig at kommunalt ansattes lønudvikling ikke har fulgt med, hvad der kendes fra den private sektor. Ligesom at aflønningen ligger væsentligt under, hvad ansatte i private virksomheder modtager.

Læs også : Lønundersøgelse : Så meget tjener topembedsmændene i din kommune

Det selv om at en stor del af de privatansatte under coronakrisen har været hjemsendt med en langt mindre løn, end hvad de normalt modtager. Ligesom det åbne spørgsmål for mange privatansatte i denne tid er, om de har et arbejde at vende tilbage til efter coronaen – hvis deres arbejdsgivere da ikke allerede er gået konkurs.

 

Faste lønstigninger de seneste år til kommunale embedsmænd

For at efterprøve om det faktisk er sådan at kommunale embedsmænd er lavt lønnede, har vi på Journalista.dk søgt aktindsigt hos landets kommuner i forhold til, hvor store lønudgifter de har haft de seneste år – samt antallet af medarbejdere. Medarbejderantallet er opgjort i årsværk, således at der også er sket medtagelse af deltids- og løstansatte medarbejdere. Opgørelserne inkluderer samtidig, hvor store pensionsindbetalinger kommunerne har indbetalt til deres medarbejdere.

Læs også : Presset økommune gav gyldne håndtryk i millionklassen efter skandalesager til direktører – og hævede skatten

I alt har 64 af landets kommuner overholdt lovgivningen og fremsendt de efterspurgte oplysninger, hvilket svarer til kommuner med i alt 4.2 millioner indbyggere, da landets største som København, Aarhus, Odense og Aalborg er blandt dem, der har svaret tilbage.

Opgørelserne fastslår at disse kommuner i alt aflønnede deres medarbejdere i 2020 med 123.858.099.240 kroner. Eftersom de 64 kommuner i 2020 i alt havde 276.844 årsværk, svarer det til en gennemsnitlig løn per medarbejder på 447.393 kroner.

Læs også : Politikere skaffede sig af med børne- og ungedirektør – der fik gyldent håndtryk på flere millioner med sig ud af døren

De fremsendte aktindsigter fra kommunerne til Journalista.dk viser samtidig, at de kommunale embedsmænd de seneste år, har haft en tydelig lønfremgang. Således tjente de i 2016 i gennemsnit 424.889 kroner, eller hvad der svarer til, at de indenfor de 5 seneste år, har haft en gennemsnitligt lønstigning på 1.875 kroner om måneden.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*