Hundredvis af danske coronadøde skulle obduceres for at analysere virussen – det er bare ikke sket endnu

Del artiklen her:

Hvor stor en rolle spillede coronavirussen i forhold til dem, der er døde med den? Det skulle et stort forskningsprojekt afgøre, som dog aldrig ser ud til at være blevet gennemført.

Et af de store spørgsmål i forhold til dem der er døde med corona er, hvor stor en rolle sygdommen rent faktisk har spillet i forhold til dødsfaldene. På samme måde som det også til en vis grad stadig er ukendt, hvordan virussen angriber kroppens forskellige dele.

Men i slutningen af april sidste år lød det, at der hurtigt skulle gøres op med en stor del af disse huller i lægernes viden. Således kunne statsobducent Jytte Banner den 30. april 2020 overfor Danmarks Radio oplyse, at man havde sikret sig en millionbevilling til et stort forskningsprojekt, som ville indeholde obduktioner af 300 afdøde :

– Hvis man vil have ny viden om, hvordan den her virus gør skade på organer og væv, så er vejen frem at lave obduktioner og tilhørende analyser.

Læs også : Dødsattesterne der lukkede Danmark : Her er myndighedernes påberåbte beviser for at danskere er døde af corona

En udtalelse der faldt i forlængelse af en pressemeddelelse udsendt af Retsmedicinsk Institut, hvor Jytte Banner har sin dagligdag. Her oplyste instituttet, at der ville blive tale om et omfattende projekt, der ville blive udført sammen med andre universiteter og hospitaler rundt om i landet :

– Vi forventer, at obduktionsfundene, koblet med avancerede billeddiagnostiske muligheder, retskemiske og retsgenetiske analyser, giver os ny viden. Og vi kan bidrage til, at de undersøgelser, som patienter med COVID-19 gennemgår, fx CT-skanning af lunger, bliver forankret i direkte viden om, hvad COVID-19 gør ved vævet. Øget viden om sygdommen kan gøre det muligt at vurdere, hvilken strategi, der bedst beskytter udsatte borgere ved fremtidige pandemier.

 

Kun 16 obduktioner ud af 720 coronarelaterede dødsfald

Men tilsyneladende har der været meget langt fra pressemeddelelsen og udtalelserne til DR og så til en egentlig gennemførsel af projektet om, at en væsentlig andel af dem der er døde af eller corona, skulle obduceres. Forhold der fremgår af aktindsigter fra Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret, som Journalista.dk har fået adgang til.

Læs også : Rigspolitiet : Vi har svært ved at finde minkordre – på grund af corona

Således fremgår det af de fremsendte opgørelser over 720 afdøde med corona, at det alene er et fåtal, der rent faktisk er blevet obduceret. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret drejer det sig nemlig alene om 16 afdøde med sygdommen, som efterfølgende er blevet obduceret.

Læs også : Minister fanget i løgn : Påstod ikke at kende til specielle coronaregler i Operaen – som hun brød igen og igen sammen med sin spindoktormand

Opgørelsen fra Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret indeholder de dødsfald, der er registreret som coronarelaterede frem til begyndelsen af vinteren. Således omfatter opgørelsen også de dødsfald, som i meget høj grad skulle have være omfattet af obduktionerne, Jytte Banner overfor DR oplyste at ville foretage.

Oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret i forhold til personer døde af eller med corona
Oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret i forhold til personer døde af eller med corona
Oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen og Dødsårsagsregistret i forhold til personer døde af eller med corona

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*