Limousiner, Kongeværelse, VIP-behandling og drikkepenge : Thorning brugte kvart million på lynvisit i USA

Del artiklen her:

Der var ingen smalle steder, da Helle Thorning deltog i møder i FN-regi i New York. Mange bække små gjorde, at skatteyderne måtte finde den store pung frem for at betale regningerne.

– Lige nu er det en kerneopgave for FN at få dæmmet op for ebola. Danmark har tidligere bidraget med hjælp fra Beredskabsstyrelsen. Nu sender vi et skib, der er lastet med telte og andet udstyr, som der er stort behov for i den her situation. Desuden bidrager vi yderligere økonomisk til WHO, så de også kan løse deres opgave i forhold til at inddæmme ebola.

Sådan lød det ifølge Politiko.dk fra den siddende socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt, forud for at hun i slutningen af september 2014 skulle tale til FNs generalforsamling. Ud over bekæmpelsen af ebola, ville Helle Thorning også slå til lyd for international modstand mod Islamisk Stat.

Men for at hun kunne bestige FNs talerstol, havde skatteyderne i den grad pungen oppe af lommen. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået fra Statsministeriet i forbindelse med rejsen til New York i 2014. Aktindsigter der giver et indblik i, hvorfor det er så dyrt for Helle Thorning-Schmidt at drage på langfart med en større gruppe embedsmænd.

For New York-turen, der blot varede et par dage, lød udgiften for statsministeren og hendes delegation på 284.331,61 kr. Hertil kom regningerne for livvagterne, som blev betalt af PET.

 

Stor delegation med Thorning til USA

En væsentlig del af forklaringen var, at Helle Thorning-Schmidt langt fra rejste alene til New York. Med sig havde socialdemokraten 6 embedsmænd fra Statsministeriet, der ligesom hende rejste på returbilletter til omkring 25.000 kr. stykket.

En anden afgørende årsag var, at socialdemokraten og hendes delegation afholdt en række ekstraomkostninger som fik den samlede regning til at løbe op. Eksempelvis modtog de VIP-behandling i Kastrup Lufthavn i forbindelse med ud- og hjemrejsen, hvilket kostede lige under 7.000 kr.

USA-turen startede i Kastrup Lufthavns såkaldte Kongeværelse, hvor Helle Thorning-Schmidt traditionen tro forud for udenlandsrejser bød på morgenmad. Et arrangement der kostede skatteyderne 1.211,25 kr.

 

Lejede limousine i New York

Det var dog ikke kun i København, at delegationen modtog VIP-behandling. Det var også tilfældet efter ankomsten til New York, hvor den lejede en limousine. På den måde kunne statsministeren og embedsmændene blive fragtet standsmæssigt rundt i storbyen, når de skulle til og fra møder i FN-bygningen.

Limousinen blev lejet hos Madison Avenue Limousine, som giver sine kunder : ”The art of luxury”. Ifølge det udleverede bilag fra Statsministeriet, kostede det lige i underkanten af 2.000 amerikanske dollars at fragte Helle Thorning-Schmidt og de medrejsende embedsmænd rundt i New York på denne måde.

Om statsministeren eller hendes delegation gav limousinechaufføren drikkepenge, fremgår ikke af de udleverede aktindsigtsbilag. Det gør tilgengæld de drikkepenge, som blev givet til bagagefolkene i Newark Lufthavn for at hjælpe med at slæbe bagagen ud til ventende biler.

En ekstrabetaling, som skatteyderne ikke kun fik lov til at betale for Helle Thorning-Schmidt. Det gjaldt ifølge bilaget også, da den siddende radikale udenrigsminister Martin Lidegaard dagen før Thorning landede i samme lufthavn.

————-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*