Margrethes fede finte : Skatteyderne betaler ekstra millioner for besøg i udlandet

Del artiklen her:

En del af Kongehusets forpligtelser er at deltage i officielle besøg i udlandet. Regningen er dog ikke længere noget, som betales over apanagen – den sendes nemlig videre til ministerierne.

– Det er jo mange penge, og det er alle os skatteborgere, der betaler til det. Jeg kan ikke forestille mig at der vil være andre overførsler, hvor vi sagde, at I får bare penge hele livet, og der bliver ikke stillet krav.

På blandt andet denne måde opstillede Pia Olsen Dyhr overfor TV2 Nyhederne de krav, som hendes parti stillede i forbindelse med forårets diskussion om, hvorvidt Kongehusets aflønning, den såkaldte apanage, skulle stige. Ifølge Socialistisk Folkepartis formand var det en nødvendig diskussionen, efterhånden som Kronprins Frederik og Prins Joachims børn bliver myndige – og derfor eventuelt skal tildeles et beløb over Finansloven.

Men i al ubemærkethed, har Kongehuset siden 2013 fået tildelt en markant lønforhøjelse. Vel og mærke ikke via apanagen, men i stedet fra en række ministerier. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået. Blandt andet i Udenrigsministeriets udgifter til de officielle statsbesøg, som Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie har udført de seneste år.

Alene i 2013 drejede sig om udgifter for i alt 2.695.901,47 kroner.

 

Millioner brugt på statsbesøg i Mexico og USA

Ifølge de fremsendte bilag fra Udenrigsministeriet, var en væsentlig udgiftspost i 2013 det besøg, som blev gennemført i Chile i midten af marts. Oprindeligt havde det status af et statsbesøg, men grundet afbud fra en sygdomsramt Dronning Margrethe, blev det omdøbt til et officielt besøg, da monarken blev erstattet med Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary. Udskiftningen kunne dog ikke aflæses på skatteydernes regning, som løb op i 1.008.505,27 kroner.

Omkring et halvt år senere var kronprinseparret igen på farten, da de deltog i et erhvervsfremstød i Mexico. Også her måtte Udenrigsministeriet finde den store pung frem, da det 4 dage lange besøg stod i 578.078,44 kroner. Eller omkring halvdelen af, hvad det i april 2013 kostede at sende Kronprinsesse Mary til New York. Her deltog hun i en række møder, ligesom hun var med til at genåbne en sal i FN-bygningen i den amerikanske storby, som er tilegnet den danske designer Finn Juhl.

Bedømt på bilagene udleveret af Udenrigsministeriet, synes der at være faste priser for, hvad det koster skatteyderne at sende medlemmer af kongehuset på officielle besøg i udlandet. Mens kronprinseparret ligger på en pris mellem 250.000 og 500.000 kroner, koster det minimum det dobbelte at sende Dronning Margrethe med eventuel opbakning fra Prins Henrik på statsbesøg.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*