Det store underskud på de seneste års regnskaber kommer på trods af, at FødevareBanken opkræver betaling for ydelser, som ellers fremstilles som gratis.
Vi skal ikke mere end et par år tilbage, før et af de hede politiske emner var madspil – eller nærmere bestemt måden, hvorpå dette kunne blive undgået. Derfor blev der også med markant offentlig støtte sat en række projekter i søen, for at undgå at mad gik unødvendigt til spilde.
Blandt modtagerne til projekter og organisationers daglige drift har været FødevareBanken, der med hovedkontor i København samtidig har afdelinger i Aarhus, Kolding og Brøndby. Herfra uddeles der mad, som ofte hentes fra overskudslagre hos supermarkeder, til eksempelvis hjemløse og andre, hvis økonomiske situation giver alvorlige udfordringer.
Men selv om FødevareBanken omtaler sig selv som et gratis tilbud, er der langt fra tale om dét for stederne, hvorfra maden uddeles. Således fremgår det af Fødevarebankens seneste regnskaber, at det medfører en såkaldt årlig logistikafgift på 12.000 kroner at modtage maden.
Eller sagt på en anden måde, så koster det penge for uddelerne at stå for en stor del af de praktiske opgaver, der er forbundet med uddelingen af maden for FødevareBanken.
På trods af indtægter fra fx logikafgifter, fonde, medlemmer og det offentlige, har FødevareBanken udtalte problemer i forhold til at få sine økonomiske ender til at mødes. Af det seneste offentliggjorte regnskab fremgår således et underskud på 1.609.560 kroner, som følger op på et underskud på 618.467 kroner for det forudgående år.
Blandt årsagerne til at underskuddet trods alt ikke var endnu større skal findes i, at FødevareBanken i høj grad bygger på frivillig arbejdskraft. Det endda på trods af, at organisationen de seneste år, har haft store problemer med at fastholde denne gruppe. Således forlod omkring 50 aarhusianske frivillige FødevareBanken sidste efterår, efter en lokal chef var blevet fyret.
Problemerne kan også ses ved, at FødevareBanken løbende har store kampagner for at få flere til at arbejde gratis for sig. Senest sammen med den aarhusianske Superliga-klub i fodbold AGF, som dermed brugte sin status i Smilets By til at forsøge at sikre FødevareBanken frivillige – blot omkring et år efter, at den mistede en stor del af sine frivillige netop hér i forlængelse af fyringen af den lokale chef.
FødevareBankens problemer med at fastholde frivillige og lande et overskud, har heller ikke medført problemer i forhold til kontakterne til de absolut øverste lag i det danske samfund. Således var fødevareminister Jacob Jensen (V) blandt dem, der sammen med Prinsesse Marie på Danmarks madspilsdag denne sensommer hyldede de frivilliges arbejde – hvor FødevareBanken blev fremhævet som et positivt eksempel.
Samtidig har FødevareBanken spillet en aktiv rolle i forbindelse med valgdebatter hvorfor formodningen må være, at der også for fremtiden er en god mulighed for at få yderligere adgang til de offentlige kasser i form af tilskud.
Andre artikler om godgørende organisationer
Landsindsamlingernes ukendte bagside : Helt op til 90 procent af donationerne går til administration
Godgørende organisationer : Vi forsøger at holde administrationsomkostningerne nede
Kæmpe forskel på nødhjælpsorganisationers administrationsomkostninger – mere end 100%
Vær den første til at kommentere