Det er blevet en særdeles bekostelig affærer for skatteyderne i Region Nordjylland, at regionen har indgået dyre låneaftaler med Nordea.
Når man spørger politikerne i Region Nordjylland, er det langt fra en simpel opgave at få de økonomiske ender til at mødes. Et forhold der senest kom frem i slutningen af 2019, da et flertal i regionsrådet nedlagde yderligere over 100 stillinger på flere hospitaler, samtidig med at økonomien under et nyt sygehusbyggeri er anstrengt.
En del af forklaringen på de hårde prioriteringer kan findes i de store afdrag, som Region Nordjylland hvert år betaler til Nordea. Det for såkaldte swap-lån, som regionen optog for år tilbage.
Rentebetalinger på typisk 30-50 millioner kroner om året tynger, samtidig med at lånemarkedet ellers er præget af minusrenter. Hvilket er med til at gøre, at Dansk Folkepartis medlem af regionsrådet i Region Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen, kræver et ansvar placeret på grund af de ifølge ham urimeligt store afdrag til Nordea og Nordeas forretningspartnere.
Regionsrådsmedlem : Gigantisk tab på swap-lån
Ifølge ham drejer det sig om cirka 500 millioner kroner, som Region Nordjylland betaler for meget frem til 2032 :
– Som det er nu, kommer Region Nordjylland til i alt at betale 2,5 milliarder kroner for at låne 1,4 milliarder kroner. Og tabene fortsætter hver dag. Vi er kun midt i låneperioden, og derfor er det et forsigtigt overslag, at swaptabet bliver på 500 millioner kroner. Det svarer til omkring 14 dages drift af hele Region Nordjylland. Hospitaler, tog, løn. Det hele. Det forekommer åbenlyst, at Regionsrådet burde se nærmere på, om alt er gået rigtigt til ved indgåelsen af renteswappene. Vi bør se på, om vi kan udnytte bare lidt af det minusrentemiljø, der er på de internationale markeder.
Læs også : 120 flasker vin og dyre gaver : Regionsråd fejrede sig selv for 100.000 kroner
En stor del af forklaringen på unødvendigt dyre lån, skal ifølge Erik Høgh-Sørensen findes i selve forløbet omkring optagelserne :
– Det er almindelig kendt, at især de store spillere i finanssektoren har lavet renteprognoser så fejlbefængte og fordelagtige for finanssektoren selv, at det ligner en bevidst handling.
Læs også : 15 byrådspolitikere brugte 200.000 kroner på at studere infrastruktur – i Tyrkiet
Samtidig mener Erik Høgh-Sørensen også, at den socialdemokratiske regionsrådsformand Ulla Astman, bærer ansvaret for de meget dyre lån, der i høj grad belaster Region Nordjyllands økonomi :
– Som regionsrådsformand prøver hun at løbe fra sit ansvar ved ordret at hævde, at swappene er, og var, sund fornuft. Det er de ord, hun bruger: “Sund fornuft”. Det ville være noget andet, hvis hun erkendte sin fejl, men det gør hun ikke. Derfor ender swapsagen nu i Ankestyrelsen, hvor hendes embedsførelse vil blive gransket.
Vær den første til at kommentere