Regionsrådsmedlemmer : Hvorfor tog regionsrådsformand til USA i stedet for at passe sit arbejde – og hvordan kunne hun i det hele taget repræsentere sygeplejerskerne

Martin Bech (Venstre) til venstre og Erik Høgh-Sørensen (Dansk Folkeparti) til højre
Del artiklen her:

I stedet for at være mødeleder hjemme hos Region Nordjylland, tog regionsrådsformand Ulla Astman (S) til USA. Det på en studietur til 2.5 millioner kroner, hvor formålet blandt andet var at besøge Amazon, for at købe yderligere aktier i den omdiskuterede virksomhed.

Efteråret 2019 var der godt gang i rejsetaskerne hos PKA Pensions mange underafdelinger, hvis ledelser alle havde det til fælles, at de skulle på studietur til USA. Faktisk var rejsefeberen så stor, at det i november dette år var nødvendigt at afholde to rejser – som i alt endte med at stå PKA Pensions kunder i omkring 2.5 millioner kroner.

Blandt deltagerne var ikke kun SFeren Villy Søvndal, men også den socialdemokratiske formand for Region Nordjylland, Ulla Astman. Formålet med USA-rejserne var at give PKA Pensions ledelse input i forhold til, hvilke firmaer der skulle opkøbes aktier hos. I forlængelse af turen blev der således eksempelvis investeret i et større parti Amazon-aktier på trods af, at firmaet ellers fast kritiseres for at tilbyde dårlige arbejdsforhold til sine medarbejdere.

Læs også : Rejselysten sygeplejeformand : På USA-rejse til 2.5 millioner kroner sammen med sin næstformand – og Villy Søvndal og andre politikere

For Ulla Astman fik USA-turen den konsekvens, at hun ikke kunne passe sit job som mødeleder hjemme hos Region Nordjylland. Hvilket på flere punkter undrer medlemmerne af regionsrådet i Region Nordjylland, Martin Bech (V) og Erik Høgh-Sørensen (DF).

 

Venstremand : Regionen vil ikke oplyse om turens udbytte

Ifølge Martin Bech er et af de helt store problemer med Ulla Astmans deltagelse på PKAs USA-tur samtidig, at han ikke kan få oplyst, hvad Region Nordjylland fik ud af hendes rejse :

– Jeg synes, at man skal sikre, at såfremt afbud ikke er af personlige grunde, så skal man kunne stå på mål overfor de vælgere, der har stemt på en, når man melder afbud til møder i det, man er direkte valgt til i forhold til, om organisationen så på anden vis profiterer af afbuddet. Her har jeg desværre ikke kunnet få oplyst om regionen havde et udbytte af turen – og det undrer mig selvfølgelig.

Læs også : Regionsråd holdt spareseminar på luksushotel – for 177.781 kroner

For Erik Høgh-Sørensen er det samtidig problematisk, at Ulla Astman i forhold til PKA Pension spiller en dobbeltrolle :

– Ulla Astmans rolle i PKA er kontroversiel, fordi hun er dobbelt inhabil i forbindelse med PKAs store investeringer i byggeriet af supersygehuset i Aalborg. Hun går uden for døren, både når Regionsrådet træffer beslutninger om PKAs rolle, og når PKAs bestyrelse overvejer sine investeringer her. Det er ligegyldigt, at hun er udpeget til rollen som PKA formand. Den dobbelt inhabilitet går ikke. Danske regionsrådsformænds regler om inhabilitet bør skærpes, så dette ikke gentager sig.

 

Regionsrådsformand repræsentant for sygeplejesker – på trods af kontroverser

Overfor Journalista.dk fortæller Erik Høgh-Sørensen samtidig, at han finder det mærkværdigt, hvordan Ulla Astman kan repræsentere sygeplejeskerne, når hun har haft en række uenigheder med dem :

– Hvis jeg var sygeplejerske, ville jeg være utilfreds med, at Ulla Astman fløj til San Francisco i en uge for at investere sygeplejerskernes pensionspenge i skattely, hvorefter Astman herhjemme slap kaos løs på hospitalerne med en alt for konfronterende linje mod sygeplejerskerne under sygehuskonflikten.

Læs også : Sightseeing og gode restauranter : Regionsråd bruger over 300.000 kroner på rejse til Holland

Studierejsernes pris på 2.5 millioner kroner er som sådan ikke én, Martin Bech vil forholde sig til. Men han vurderer den dog til at være iøjnefaldende dyr :

– Det er langt hen ad vejen PKA og dennes bestyrelse, der må stå til ansvar over for sine kunder i forhold til, om det er en fornuftig forvaltning af deres pensionsmidler. Jeg har ikke nok viden, til at jeg kan sige, om jeg personligt synes, at kunderne har fået en fornuftig forrentning for de 2.5 millioner kroner turen er blevet oplyst at koste. Men i sig selv synes jeg, at det lyder dyrt.

Læs også : Årets fest i Nordjylland : Byrådsmiddag for 171.277 kroner

På Journalista.dk har vi kontaktet Ulla Astman for at foreligge hende kritikken fra Martin Bech og Erik Høgh-Sørensen, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*