Det er åbenbart ikke sådan lige for Rigspolitiet at finde frem til, hvem der gav hvilke ordrer i forbindelse med minkskandalen, hvor landets øverste politimyndighed spillede en afgørende rolle på trods af manglende lovhjemmel.
Hvem besluttede hvad og hvornår, da Rigspolitiet på trods af manglende lovhjemmel deltog i de omfattende aflivninger af mink i oktober og november? Det spørgsmål har det politiske Danmark stillet sig de seneste uger, hvilket blandt andet har medført flere samråd.
Umiddelbart skulle man tro, at det var nemt for Rigspolitiet, som udgør politiets øverste daglige ledelse, at finde frem til, hvornår det blev besluttet at deltage i minkaflivningerne. På samme måde som man måske også umiddelbart skulle tro, at det var simpelt for Rigspolitiet at finde frem til hvem der traf beslutningerne – og hvad de indebar.
Læs også : Rigspolitiet skilte sig af med hadet politidirektør – og mørklægger hendes fratrædelsesgodtgørelse
Men sådan forholder det sig langt fra hos Rigspolitiet, som overfor Journalista.dk oplyser, at udfordringerne med at finde dokumenterne, skyldes corona.
Rigspolitiet : Nødvendigt med omfattende koordinering
Det fremgår af en email, som Rigspolitiet har sendt til Journalista.dk i forbindelse med en aktindsigtsbegæring. Det i forhold til at få udleveret den eller de dokumenter, der kunne fastslå forløbet omkring Rigspolitiets deltagelse i aflivningerne af mink.
Læs også : Rigspolitiet lukker ned : Nægter at udtale sig om rigspolitichefens gigantiske løn og store bonusser
Samtidig fremgår det af emailen, at det er nødvendigt med en større koordinering af en række medarbejdere, for at kunne finde frem til ordrene :
– Rigspolitiet skal beklage, at det ikke har været muligt at afslutte behandlingen af din anmodning inden for den i loven fastsatte frist på 7 arbejdsdage, jf. offentlighedslovens § 36, stk. 2, 2. punkt 1. Det skyldes den aktuelle særlige COVID-19 situation, og at arbejdet med behandling af aktindsigtsanmodninger kræver nærmere koordination mellem flere involverede personer, der arbejder med Rigspolitiets indsats i relation til COVID-19.
Journaliseringspligten gælder også under Corona. Så med mindre sagsbehandlingssystemet er blevet smittet med Covid19 og er i karantæne, er det en undskyldning, som nærmest er lige så ulovlig som ordren, der skulle være journaliseret.