Sladderen om Lindes krænker kan have ramt de forkerte

Foto af Sofie Lindes gymnasieklasse placeret frit tilgængeligt på Odder Gymnasium
Del artiklen her:

For godt et år siden holdt Sofie Linde sin historiske #MeToo-tale. Kort efter erklærede hun, at hun aldrig kommer til at navngive, hvem den “store tv-kanon” i DR var. Men den beslutning har ikke forhindret massiv sladder blandt andet i det københavnske mediemiljø eller pressens jagt på den pågældende. Nu viser det sig, at rygterne rammer hele 2 år forkert, fordi Linde grundet en erklæret forglemmelse og“gode gamle Leif generelt” havde glemt, at hun gik i 3.g som 18-årig – og hvornår hun begyndte i DR.

På Zulu Comedy Galla 2020 ændrede Sofie Linde livet for mange, da hun fortalte om en oplevelse, hun havde haft som nyansat i DR :

– En historie fra dengang jeg var 18 år gammel. Jeg var lige startet i Danmarks Radio, vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig, og så kommer der den her store tv-kanon op, tager fat i min arm og siger : Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig.

Efterfølgende har Sofie Linde fortalt til blandet DR-podcasten Genstart, at både presse og tidligere kolleger ringede til hende for at tale om, hvem den store tv-kanon var.

Sofie Linde selv har udtalt, at hun aldrig kommer til at navngive personen, ligesom hun understreger, at formålet ikke var at hænge en bestemt person ud, men at sætte fokus på ulighed og sexisme.

Men Lindes formål er ikke blevet hørt – især ikke i det københavnske natteliv blandt fremtrædende mediepersoner. Ligesom man ikke skal foretage mange Google-søgninger, før man på Reddit og andre SoMe-platforme finder bud på, hvem den store tv-kanon kan være. Sladderen er der derfor, men spørgsmålet er dog, om den har ramt de rigtige?

Store medier har også jagtet personens navn. For eksempel medvirkede Sofie Linde kort efter talen i et interview med TV2 News, hvor intervieweren spurgte Linde :

– Du vil ikke sige navnet. Man kan regne ud, hvornår du var 18 år, og hvem der var af store tv-kanoner dengang.

Men sladderen risikerer – som oftest – at ramme meget forkert og skade uskyldige nuværende og tidligere ansatte i DR.

Dette sker især fordi Sofie Linde efter eget udsagn har husket forkert angående sin alder på det tidspunkt, hun fik sin første kontrakt i DR.

 

DR : Sofie Linde blev først ansat i 2009

En aktindsigt opnået af Journalista.dk hos DR viser, at Sofie Linde, der blev født den 22. september 1989, næsten var 20 år, da hun 1. september 2009 underskrev sin første kontrakt med DR Ramasjang. En kontrakt der kom efter, at hun i sommeren 2009 som 19-årig arbejdede sammen med Mikkel Kryger om Sommer Summarum.

Det betyder, at den store tv-kanon, Linde nævner, var ansat i DR i julen 2009 og ikke nødvendigvis julen 2007, som mange ellers har spekuleret i.

Det er en væsentlig forskel i en omskiftelig medieverden, hvor chefstolen og pladsen foran skærmen er varm og ofte skifter ejer.

Hvornår forglemmelsen fra Sofie Linde er opstået vides ikke.

Hun begrunder det selv i et Instagram-opslag fra september og på Facebook med “gode gamle “Leif” generelt”. Opslag der kom få timer efter, at Sofie Lindes manager overfor Journalista.dk ellers havde erklæret, at hendes klient ikke havde nogle kommentarer. Det fremgår ikke af opslaget, at Sofie Linde var 20 år til julefrokosten i 2009 – og således ikke 18 år, som hun ville have været, hvis hun havde deltaget i 2007.

 

Forkert alder og årstal går igen i mange portrætartikler

Journalista.dk har i sin research efter rette årstal for julefrokosten fundet frem til en lang række portrætartikler af den populære tv-vært i blandt andet BTAlt for DamerneFemina og DR, hvoraf Sofie Linde selv nævner sin fastansættelse som 18-årig – ligesom årstallet 2007 også ofte er blevet nævnt i blandt andet Alt for Damerne. Men her gik Linde i 3.G på Odder Gymnasium, hvorefter hun ifølge eget udsagn tog til London i 6-8 måneder. Afgangsåret 2008 fra Odder Gymnasium dokumenteres af et billede taget af Journalista.dk på gymnasiet – et billede der hænger frit tilgængelig på gymnasiets gange, hvor der også er billeder af alle andre afgangselever fra gymnasiet i den århusianske forstad.

Kun i et af de allerførste interview i 2009, er hendes alder korrekt opstillet til 19 år.

Dermed har misforståelsen på de 2 år fra det først oplyste 2007, et årstal som eksempelvis BT nævner i forlængelse af #MeToo-talens afholdelse, til julen 2009, hvor Sofie Linde var 20 år og derfor havde denne alder ved julefrokosten, skabt potentielt forkerte anklager mod fremtrædende ansatte hos Danmarks Radio.

Sofie Linde skriver, at hun har begået en menneskelig fejl og afslutter sit Instagram-opslagmed en beklagelse:

– Så hey; Beklager, at jeg ikke fik regnet de årstal ordentlig efter. Kikset, bevares. Det var simpelthen ikke med vanilje.

Risikoen ved ikke at vide hvem krænkeren er, er at det danske medielandskab kan indeholde en ”stor kanon”, som igen og igen kan have krænket potentielle kvindelige studieværter. På samme måde som det er kendt fra USA, hvor filmproduceren Harvey Weinstein er blevet idømt 23 års fængsel, for at kræve seksuelle modydelser fra kvindelige skuespillere for store roller.

Det er årsagen til, at vi her på Journalista.dk også fremadrettet vil sætte lys på Sofie Lindes MeToo-sag. Fordi sladderen – mod det oprindelige formål og sigte – går omkring potentielle krænkere på baggrund af anonymiserede oplysninger fra Sofie Linde, kan den ramme alt for bredt – specielt i en situation, hvor hun ikke kun har regnet ét, men to år forkert.

Derfor er det afgørende, at vurderingen sker på et korrekt grundlag.

Del artiklen her:
7 Comments

 1. uhyggeligt, man hører kun på kvinders udtalelse, og der er for mange løgne-anmelderser mod mændene, og det ødelægger deres ægteskab, + meget mere,– man glemmer at kvinders signaler af opførelse overfor mændene, at hvis de ikke bliver iagttaget,kan de blive onde— DER HAR ALTID været frække-kommetarer, fra den ene side og den anden side, og jeg har ordnet det hvis det blev for meget, fik de en på kassen :-))) og så var det glemt, sådan forsatte jeg, sådan !!!–uden at bringe det videre.

 2. Jeg håber i graver dybt. Noget i Naser Khader sagen lyder også højst mærkværdig
  Hvis en kvinde går til politiet og siger; jeg blev voldtaget for 15 år siden. Vil det max give et beklagende skuldertræk.
  Hvis en kvinde siger til “nogen” jeg var udsat for sexisme for 15-20 år siden, udløser det fyring, skilsmisse udskamning!!! Hvad blev der af retsprincippet; uskyldig indtil modsatte er bevist. Der er noget rivende galt i håndteringen og forældelse her.

  • ja der er noget galt–dette galt, er altid i forbindelse med sprut, kvinder kommer hjem til manden–alt går godt et stykke tid, rykker mere sammen ( som det jo altid sker )–Jeg tror at den mand de har været hos, skal sidde over for denne kvinde, der har anmeldt til metoo, -ohh jeg har set nok af dette, hele mit liv– når fester, julefester tager for sig, hvis der er kun kaffe, på bordet, sker dette ikke !!!— 20 år, :-(((—- linde huskede forkert på 2 år—- begge 2 skal være der—når dette tages op, tænk hvis en af dem har fået en hjerneskade imellem tiden og ikke kan forsvare sig :-(((— MANDEN SKAL OGSÅ STÅ RET HER——På arbejdspladser sker der også meget lier, det er den samme sex-kultur i 10000 af år—- Hvorfor gør en kvinde sig lækker i nyt tøj, vrikker med numsen, ned ad gangen ? for at få blikfang. jeg har en god ven, da han skulle op på afdelingen hvor kvinder var—- jeg siger dig, hvor frække de var over for ham, han taler stadig om det… ANNETT, tak for din hilsen :-)))))))

 3. Hvis en mand havde stillet sig op til et awardshow i TV og kommet med påstande/løgne om noget krænkende han ordret, som 18årig, havde hørt i en julefrokostbrandert 11år tidligere og smidt bukserne og vist underbukser, var han ikke blevet taget alvorligt, men kun til grin.
  At han faktisk var 20 og ikke 18 år da han blev krænket så forfærdeligt ville efterfølgende kun gøre ham endnu mere grinagtig og utroværdig.
  Havde det været en kvinde var hun blevet udråbt som stærk og modig heltinde.
  Det er ligesom med graviditet: Man kan ikke kun være en lille smule troværdig; Enten er man det eller så er man det ikke!
  Og nu skal Linde løgnhals så have noget mere opmærksomhed ved at “kritisere kommunikationen” i forb.m. Me2 fra den ansvarlige og katastrofale TV2 ledelse.
  Nu må vi have nogle navne på bordet for at dette gigantiske selvmål af en realitydokumentar ikke skal miste de sidste sørgelige rester af troværdighed:
  Hvem krænkede Linde ? Hvem sendte hævnporno rundt? Hvem er alle de anonyme som meget belejligt aldrig har kunnet forsvare sig ?

  • tak JJ– ok, jeg er kvinde, en ægte en :-)))—–Jeg forstår bare ikke, at man omtaler gammel lier der skete for 20 år siden— Alle unge har jo prøvet sig frem ( naturligt )– og nysgærigheden omkring dette, bliver jo i ens liv til man er frisk-gammel—NÅR dette bliver omtalt af en–skal den anden afhøres også— 20 år, har man jo skaffet sig et nyt liv med børn-og har været stille med det man har foretaget sig i ungdommen ( man skal jo ikke sige alt ) leve i nutiden, og så pludselig bliver sådan en SAG rullet ud i ens nye liv :-(((( undskabfuldt— gjort. Jeg ved godt at der er mange grimme toner i mænd–men kvinder er de værste i munden. hej fra mig :-)))

   • Selv tak; Vibeke, og helt enig !
    Det jeg er mest frustreret over vedr. Me2 er at de aldrig nævner de 1000 vis af kvinder i DK som hvert år bliver rigtigt voldtaget, som bliver udsat for rigtige overgreb.
    Det som får alt opmærksomheden er påstande om forældede petitesser om sjofle bemærkninger i fuldskab osv. Kun 5% af alle voldtægter i DK bliver opklaret og det er næsten udelukkende på grund af at 80% aldrig bliver anmeldt. At anmelde forbrydelsen er den eneste måde vi kan få svinene væk fra gaderne så de ikke gør det igen og igen og…
    Vel vidende hvor forfærdeligt det må føles at skulle gennemgå div. undersøgelser og politiforhør osv. men det er den eneste måde at få dem stoppet på i et retssamfund så derfor skal det lyde; Kvinder, hvis det forfærdelige skulle ske: Hvert minut tæller ! Snart I kan slippe væk, så snart I får chancen: ANMELD ANMELD ANMELD !!!

    • HEEJ JJ da jeg var 18 år, står af bussen, sommernat, kunne jeg mærke en mand gå efter mig, jeg siksakkede mellem bilerne, han gjorde det samme, av–mørk gade uden mennesker, stak min hånd i lommen, og løb, han gjorde det samme, og tog mig om min hals og stak fingeren op, og jeg rejste mig op LØB efter ham og råbte op fang ham, på østerbrogade er der holder ham, jeg siger dig, hans hvide skjorte blev hurtigt RØD, så siger manden til mig tror du ikke han har fået NOK ???–stemmen kendte jeg, og kunne ikke stoppe, til sidst blev jeg overtalt— vi blev enige om at slippe ham– MON IKKE NOGEN VILLE SPØRGE ham om HVAD der var sket ????—— politiet kom og jeg var tilfreds , :-)))—-Jeg har været udsat for meget — tunelturen var slem– !!!! hej fra mig

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*