Sladderen om Lindes krænker kan have ramt de forkerte

Foto af Sofie Lindes gymnasieklasse placeret frit tilgængeligt på Odder Gymnasium
Del artiklen her:

For godt et år siden holdt Sofie Linde sin historiske #MeToo-tale. Kort efter erklærede hun, at hun aldrig kommer til at navngive, hvem den “store tv-kanon” i DR var. Men den beslutning har ikke forhindret massiv sladder blandt andet i det københavnske mediemiljø eller pressens jagt på den pågældende. Nu viser det sig, at rygterne rammer hele 2 år forkert, fordi Linde grundet en erklæret forglemmelse og“gode gamle Leif generelt” havde glemt, at hun gik i 3.g som 18-årig – og hvornår hun begyndte i DR.

På Zulu Comedy Galla 2020 ændrede Sofie Linde livet for mange, da hun fortalte om en oplevelse, hun havde haft som nyansat i DR :

– En historie fra dengang jeg var 18 år gammel. Jeg var lige startet i Danmarks Radio, vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig, og så kommer der den her store tv-kanon op, tager fat i min arm og siger : Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig.

Efterfølgende har Sofie Linde fortalt til blandet DR-podcasten Genstart, at både presse og tidligere kolleger ringede til hende for at tale om, hvem den store tv-kanon var.

Sofie Linde selv har udtalt, at hun aldrig kommer til at navngive personen, ligesom hun understreger, at formålet ikke var at hænge en bestemt person ud, men at sætte fokus på ulighed og sexisme.

Men Lindes formål er ikke blevet hørt – især ikke i det københavnske natteliv blandt fremtrædende mediepersoner. Ligesom man ikke skal foretage mange Google-søgninger, før man på Reddit og andre SoMe-platforme finder bud på, hvem den store tv-kanon kan være. Sladderen er der derfor, men spørgsmålet er dog, om den har ramt de rigtige?

Store medier har også jagtet personens navn. For eksempel medvirkede Sofie Linde kort efter talen i et interview med TV2 News, hvor intervieweren spurgte Linde :

– Du vil ikke sige navnet. Man kan regne ud, hvornår du var 18 år, og hvem der var af store tv-kanoner dengang.

Men sladderen risikerer – som oftest – at ramme meget forkert og skade uskyldige nuværende og tidligere ansatte i DR.

Dette sker især fordi Sofie Linde efter eget udsagn har husket forkert angående sin alder på det tidspunkt, hun fik sin første kontrakt i DR.

 

DR : Sofie Linde blev først ansat i 2009

En aktindsigt opnået af Journalista.dk hos DR viser, at Sofie Linde, der blev født den 22. september 1989, næsten var 20 år, da hun 1. september 2009 underskrev sin første kontrakt med DR Ramasjang. En kontrakt der kom efter, at hun i sommeren 2009 som 19-årig arbejdede sammen med Mikkel Kryger om Sommer Summarum.

Det betyder, at den store tv-kanon, Linde nævner, var ansat i DR i julen 2009 og ikke nødvendigvis julen 2007, som mange ellers har spekuleret i.

Det er en væsentlig forskel i en omskiftelig medieverden, hvor chefstolen og pladsen foran skærmen er varm og ofte skifter ejer.

Hvornår forglemmelsen fra Sofie Linde er opstået vides ikke.

Hun begrunder det selv i et Instagram-opslag fra september og på Facebook med “gode gamle “Leif” generelt”. Opslag der kom få timer efter, at Sofie Lindes manager overfor Journalista.dk ellers havde erklæret, at hendes klient ikke havde nogle kommentarer. Det fremgår ikke af opslaget, at Sofie Linde var 20 år til julefrokosten i 2009 – og således ikke 18 år, som hun ville have været, hvis hun havde deltaget i 2007.

 

Forkert alder og årstal går igen i mange portrætartikler

Journalista.dk har i sin research efter rette årstal for julefrokosten fundet frem til en lang række portrætartikler af den populære tv-vært i blandt andet BTAlt for DamerneFemina og DR, hvoraf Sofie Linde selv nævner sin fastansættelse som 18-årig – ligesom årstallet 2007 også ofte er blevet nævnt i blandt andet Alt for Damerne. Men her gik Linde i 3.G på Odder Gymnasium, hvorefter hun ifølge eget udsagn tog til London i 6-8 måneder. Afgangsåret 2008 fra Odder Gymnasium dokumenteres af et billede taget af Journalista.dk på gymnasiet – et billede der hænger frit tilgængelig på gymnasiets gange, hvor der også er billeder af alle andre afgangselever fra gymnasiet i den århusianske forstad.

Kun i et af de allerførste interview i 2009, er hendes alder korrekt opstillet til 19 år.

Dermed har misforståelsen på de 2 år fra det først oplyste 2007, et årstal som eksempelvis BT nævner i forlængelse af #MeToo-talens afholdelse, til julen 2009, hvor Sofie Linde var 20 år og derfor havde denne alder ved julefrokosten, skabt potentielt forkerte anklager mod fremtrædende ansatte hos Danmarks Radio.

Sofie Linde skriver, at hun har begået en menneskelig fejl og afslutter sit Instagram-opslagmed en beklagelse:

– Så hey; Beklager, at jeg ikke fik regnet de årstal ordentlig efter. Kikset, bevares. Det var simpelthen ikke med vanilje.

Risikoen ved ikke at vide hvem krænkeren er, er at det danske medielandskab kan indeholde en ”stor kanon”, som igen og igen kan have krænket potentielle kvindelige studieværter. På samme måde som det er kendt fra USA, hvor filmproduceren Harvey Weinstein er blevet idømt 23 års fængsel, for at kræve seksuelle modydelser fra kvindelige skuespillere for store roller.

Det er årsagen til, at vi her på Journalista.dk også fremadrettet vil sætte lys på Sofie Lindes MeToo-sag. Fordi sladderen – mod det oprindelige formål og sigte – går omkring potentielle krænkere på baggrund af anonymiserede oplysninger fra Sofie Linde, kan den ramme alt for bredt – specielt i en situation, hvor hun ikke kun har regnet ét, men to år forkert.

Derfor er det afgørende, at vurderingen sker på et korrekt grundlag.

Del artiklen her:
Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*