Statsministeriet beholdt Lars Løkkes mobiltelefon i strid med reglerne – og nægter at udlevere dokumenter om forløbet

Del artiklen her:

Hvorfor Statsministeriet beholdt Lars Løkke Rasmussens mobiltelefon på trods af at indholdet skulle være blevet destrueret, er ikke noget Mette Frederiksens ministerium har lyst til at oplyse nærmere om.

– I forlængelse af dagens møde går Statsministeriet ud fra, at Statsministeriet nu kan slett eindholdet på forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussens tidligere mobiltelefon, som Instrukskommissionen dags dato har gennemgået. Ifølge Statsministeriets retningslinjer skulle indholdet allerede have været slettet i forbindelse med, at telefonen blev tilbageleveret til ministeriet, og det beror på en fejl, at dette ikke er sket.

Sådan lød det i en email afsendt fra Statsministeriet til den såkaldte Instruktionskommission den 12. november 2020, hvilket blev underskrevet af en af ministeriets fuldmægtige. Det til den juridiske sekretær for Instrukskommissionen i forbindelse med, at kommissionen havde gennemgået indholdet på en mobiltelefon, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen havde anvendt.

Læs også : Dokumentationen er pist væk : Mette Frederiksen fik gratis produceret PR-video for skattekroner – men Statsministeriet aner ikke hvordan det foregik

Men hvordan kunne det i det hele taget gå til, at en tidligere statsministers mobiltelefon inklusiv indhold fra hans tid i spidsen for den danske regering blev opbevaret hos Statsministeriet, når det var direkte i strid med ministeriets egne regler?

Tilsidesættelse af reglerne der samtidig skete efter, at Lars Løkke Rasmussens politiske modstander, Mette Frederiksen, havde overtaget nøglerne til Statsministeriet.

 

Del af udtalelse fra Statsministeriet

 

Statsministeriet : Hensyn til afsluttet kommissino umuliggør udlevering

Men det er dog langt fra noget, som Statsministeriet har lyst til at oplyse om. Således skriver ministeriet i en email til Journalista.dk, at det ikke ønsker at udlevere dokumentationen for forløbet, hvilket begrundes med den såkaldte Instruktionskommission. Vel og mærke en kommission, der for længst har afsluttet sit arbejde :

– Det følger af § 31, stykke 1 i Lov om undersøgelseskommissioner, at der ikke uden samtykke fra undersøgelseskommissionen må gives aktindsigt efter offentlighedsloven i materiale, der indgår i undersøgelsen. Da det ikke kan udelukkes, at oplysningerne, som Statsministeriet finder bør udleveres til dig efter offentlighedsloven, indgår i Instrukskommissionens undersøgelse, har Statsministeriet således anmodet kommissionen om samtykke til, at ministeriet udleverer oplysningerne til dig.

Læs også : Statsministeriet har fundet ulovlige ordrer om nedslagtning af mink – men nægter at udlevere dem

Fra Statsministeriet lyder det samtidig, at offentligheden i det hele taget ikke har krav på at få adgang til oplysninger om, hvorfor Lars Løkke Rasmussens telefon blev opbevaret i strid med reglerne og hvordan forløbet i det hele taget var :

– Statsministeriet har ikke fundet grundlag for at meddele dig aktindsigt i videre omfang. Statsministeriet har i den forbindelse foretaget en afvejning mellem på den ene side de beskyttelsesinteresser, der ligger bag reglerne i offentlighedslovens § 23, styk 1, nummer 1, og på den anden side den interesse, du som journalist må antages at have i, at anmodningen imødekommes fuldt ud.

Emailkorrespondance mellem Statsministeriet og Instrukskommissionen om Lars Løkke Rasmussens mobiltelefon

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*