I november kom det frem, at effekten af mundbind er til at overskue, når det handler om at begrænse spredningen af coronasmitte. Samtidig viser aktindsigter opnået af Journalista.dk, at styrelsen siden foråret har været klar over skadelige følgevirkninger, som brugen af masker kan have.
I november offentliggjorde Rigshospitalet et længe ventet studie af, om der faktisk kan dokumenteres en effekt af mundbind i bestræbelserne på at undgå spredning af coronasmitte. Et forskningsstudie der slår fast, at der ikke syntes at være nogen egentlig evidens i forhold til mundbindenes effekt.
En konklusion der dog langt fra må anses for at komme overraskende for Sundhedsstyrelsen, som allerede i maj måned overfor Sundheds- og Ældreministeriet gjorde opmærksomhed på, at der ikke fandtes egentlig dokumentation for, at mundbind er garant for at bremse coronasmitte. Hvilket heller ikke burde kunne komme som et chok for de politiske beslutningstagere, for først efter offentliggørelserne af en række mundbindsrestriktioner, blev sundhedsmyndighederne bedt om at finde frem til evidensen.
Forhold der fremgår af en email, som Sundhedsstyrelsen sendte til Sundheds- og Ældreministeriet den 1. maj i år.
Mundbind af stof medfører øget risiko for forskellige former for sygdom
Det var dog ikke det eneste iøjnefaldende, som Sundhedsstyrelsen gjorde Sundheds- og Ældreministeriet opmærksom på i emailen. En email som Journalista.dk har fået udleveret via aktindsigt fra Sundhedsstyrelsen, dog alene i form af et referat.
Således er det ikke muligt at se, hvem dens afsender og modtager var.
Det fremgår dog af referatet af emailen, at Sundhedsstyrelsen byggede sin vurdering af mundbindenes manglende effekt på en række stikprøveundersøgelser udarbejdet af internationale forskere. Undersøgelser der blandt andet fastslog, at en eventuel effekt af brugen af mundbind i høj grad afhænger af, hvilken type der anvendes. Således lød vurderingen fra Sundhedsstyrelsen, at det reelt kun var de såkaldte kirurgiske masker, der var i stand til at yde nogen form for beskyttelse.
Omvendt med eksempelvis stofmasker, som Sundhedsstyrelsen i sin email afsendt den 1. maj vurderede, kunne være direkte skadelige :
– I forhold til typen af maske, viste et forsøg i oversigten markant øget forekomst af influenzalignende sygdom i gruppen, der brugte stofmasker, sammenlignet med gruppen der brugte kirurgiske masker.
Der er meget som regeringen og Sundhedsstyrelsen ikke er enige om….Regeringen har i lang tid tilsidesat Sundhedsstyrelsens vurderinger og anbefalinger… Jeg kan varmt anbefale at læse folketingets egen undersøgelsesrapport, som kortlægger regeringens tilsidesættelse af Sundhedsstyrelsen og deres egen gruppe NOST – allerede tilbage i marts 2020. https://ps.au.dk/…/corona-rapport-afleveret-til…/ – og den tendens fortsætter..!
Kære Winnie. Jeg har forsøgt at se din henvisning ved at trykke på linket, men kommer ind på Aalborg Universitets Institut for Statskundskabs forside. Venligst redigér dit indlæg, eller vedhæft rette link herunder. Med stor og venlig hilsen, Lene, https://www.facebook.com/lenereichel3121/
Der er bare blevet klippet lidt i linket:
https://ps.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/corona-rapport-afleveret-til-folketinget/