Sundhedsstyrelsen har i månedsvis vidst at mundbind kan være sundhedsfarlige

Del artiklen her:

I november kom det frem, at effekten af mundbind er til at overskue, når det handler om at begrænse spredningen af coronasmitte. Samtidig viser aktindsigter opnået af Journalista.dk, at styrelsen siden foråret har været klar over skadelige følgevirkninger, som brugen af masker kan have.

I november offentliggjorde Rigshospitalet et længe ventet studie af, om der faktisk kan dokumenteres en effekt af mundbind i bestræbelserne på at undgå spredning af coronasmitte. Et forskningsstudie der slår fast, at der ikke syntes at være nogen egentlig evidens i forhold til mundbindenes effekt.

En konklusion der dog langt fra må anses for at komme overraskende for Sundhedsstyrelsen, som allerede i maj måned overfor Sundheds- og Ældreministeriet gjorde opmærksomhed på, at der ikke fandtes egentlig dokumentation for, at mundbind er garant for at bremse coronasmitte. Hvilket heller ikke burde kunne komme som et chok for de politiske beslutningstagere, for først efter offentliggørelserne af en række mundbindsrestriktioner, blev sundhedsmyndighederne bedt om at finde frem til evidensen.

Læs også : Mangler dokumentation for at du skal gå med mundbind – Sundhedsstyrelsen ledte stadig efter evidens da restriktioner blev indført

Forhold der fremgår af en email, som Sundhedsstyrelsen sendte til Sundheds- og Ældreministeriet den 1. maj i år.

Sundhedsstyrelsens referat af email afsendt den 1. maj 2020

 

Mundbind af stof medfører øget risiko for forskellige former for sygdom

Det var dog ikke det eneste iøjnefaldende, som Sundhedsstyrelsen gjorde Sundheds- og Ældreministeriet opmærksom på i emailen. En email som Journalista.dk har fået udleveret via aktindsigt fra Sundhedsstyrelsen, dog alene i form af et referat.

Således er det ikke muligt at se, hvem dens afsender og modtager var.

Læs også : Dødsattesterne der lukkede Danmark : Her er myndighedernes påberåbte beviser for at danskere er døde af corona

Det fremgår dog af referatet af emailen, at Sundhedsstyrelsen byggede sin vurdering af mundbindenes manglende effekt på en række stikprøveundersøgelser udarbejdet af internationale forskere. Undersøgelser der blandt andet fastslog, at en eventuel effekt af brugen af mundbind i høj grad afhænger af, hvilken type der anvendes. Således lød vurderingen fra Sundhedsstyrelsen, at det reelt kun var de såkaldte kirurgiske masker, der var i stand til at yde nogen form for beskyttelse.

Læs også : Sundhedsstyrelsen brugte millioner på maskekampagne – mens den mente at mundbind var uden betydning for coronaspredning

Omvendt med eksempelvis stofmasker, som Sundhedsstyrelsen i sin email afsendt den 1. maj vurderede, kunne være direkte skadelige :

– I forhold til typen af maske, viste et forsøg i oversigten markant øget forekomst af influenzalignende sygdom i gruppen, der brugte stofmasker, sammenlignet med gruppen der brugte kirurgiske masker.

Del artiklen her:
3 Comments

  1. Der er meget som regeringen og Sundhedsstyrelsen ikke er enige om….Regeringen har i lang tid tilsidesat Sundhedsstyrelsens vurderinger og anbefalinger… Jeg kan varmt anbefale at læse folketingets egen undersøgelsesrapport, som kortlægger regeringens tilsidesættelse af Sundhedsstyrelsen og deres egen gruppe NOST – allerede tilbage i marts 2020. https://ps.au.dk/…/corona-rapport-afleveret-til…/ – og den tendens fortsætter..!

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*