Afsløring : TV 2s advokat fejlciterede centralt vidne i Jes Dorph-sag – afviste afgørende forklaring med opfundet citat

Del artiklen her:

Hvad skete der egentligt i Jes Dorph-Petersens lejlighed en aften for 21 år siden – og er det virkelig rigtigt, at tv-værten tildelte en kvindelig journalistpraktikant en lussing og derefter nærmest tiltvang sig sex med hende? Hvorfor tror TV2 og statsmediets advokat ikke på et vidne, der var tilstede og har afvist hele den fortælling? Dette er første afsnit af en serie med lydklip fra mødet i december 2020, der fjernede tv-værten fra skærmen.

Hør lydklippene længere nede i artiklen.

Bogforside Fodboldens Myter

Journalista.dk er kommet i besiddelse af en lydoptagelse fra mødet, der den 18 december 2020 afsluttede Jes Dorph-Petersens nærmest livslange karriere på TV2.

Læs her hvorfor vi offentliggør klip fra optagelsen og hvordan vi behandler informationerne.

Ved det digitale møde sad på den ene side af bordet TV2s HR-chef Lene Solberg og Indholdsdirektør Lotte Lindegaard, flankeret af stationens advokat Yvonne Frederiksen fra advokatfirmaet Norrbom Vinding i København.

På den anden side af bordet sad Jes Dorph-Petersen med sin advokat Mette Grith Stage.

I dette første afsnit hører vi især om en aften i 2001, da Jes Dorph-Petersen i sin lejlighed i Odense havde fået besøg af journalistpraktikanten Therese Philipsen. I lejligheden befandt sig også en tredje person, der nedenfor alene omtales som Vidnet.

Ifølge Philipsen var det Vidnet, der havde inviteret hende til det, der senere er beskrevet som ”fyraftensøl”.

Det er især denne aften i lejligheden, der har været et omdrejningspunkt i TV2s sag mod Jes Dorph-Petersen.

 

Påstanden om en lussing – og efterfølgende tvang

Aftenens forløb er kommet frem, fordi Therese Philipsen 19 år efter valgte at skrive en indberetning til advokatundersøgelsen, som TV2 satte i gang i kampen mod sexisme på arbejdspladsen i efteråret 2020.

I indberetningen fortalte Philipsen, at hun i lejligheden sad ved siden af Jes Dorph-Petersen, mens Vidnet sad over for dem. Her oplyser hun, at Jes Dorph-Petersen pludseligt trykkede hende ned i sofaen og tildelte hende en lussing, hvorefter han skulle have haft sex med hende.

Vidnet sad fortsat over for de to og har i sin forklaring til TV2s advokat oplyst, at denne episode ikke fandt sted. I Norrbom Vindings eget referat fra hans forklaring står der således:

– Vidnet forklarede videre, at han var stensikker på, at hvis det, Therese Philipsen har forklaret rent faktisk havde fundet sted, så ville han kunne huske det; han ville kunne huske et optrin, som det Therese Philipsen beskrev, hvis han havde været vidne til det. Og han ville formentlig også have sagt noget til Jes Dorph-Petersen, hvis det var tilfældet.

Tilsvarende har Jes Dorph-Petersen kraftigt benægtet episoden.

Jes Dorph-Petersen og Therese Philipsen gik ifølge forklaringerne senere på aftenen ind i soveværelset, mens Vidnet lagde sig til at sove i stuen. Da han vågnede tidligt næste morgen, åbnede han døren til soveværelset for at sige farvel til Jes Dorph-Petersen, men opdagede at Therese Philipsen stadig var der – og at der syntes at være en intim kontakt mellem de to. Vidnet skyndte sig derfor at lukke døren igen, for at tage på arbejde.

 

TV2s advokat afviser vidnet

Nedenfor følger en dialog mellem mødets to advokater og Jes Dorph-Petersen om Yvonne Frederiksens vurdering af begivenheden i lejligheden.

Det efter at TV2s advokat valgte at se bort fra forklaringerne, Jes Dorph-Petersen og Vidnet havde givet hende – og dermed udelukkende tro på Therese Philipsens anmeldelse.

 

Advokat fejlciterede Vidnets forklaring

Yvonne Frederiksen forklarer i lydfilen, at hun ikke turde fæstne lid til Vidnets forklaring. Ikke mindst fordi han ifølge Yvonne Frederiksen, ”nærmest faldt bevidstløs om på sofaen i stuen” efter at have drukket alkohol.

Men denne påstand er i modstrid med Yvonne Frederiksens eget referat af mødet fra 27. november 2020, hvor Vidnet mødte personligt op og afgav forklaring for advokaten og TV2s HR-chef Lene Solberg. Journalista.dk er i besiddelse af hele referatet, og her siger Vidnet intet om, at han skulle have drukket sig beruset og efterfølgende være faldet om på en sofa.

Vidnet bekræftede alene på et spørgsmål fra Yvonne Frederiksen, at

– Der var alkohol involveret.

I et senere interview med dagbladet Information i december 2021 forklarede vidnet :

– Jeg var til stede i lejligheden, hvor vi drak nogen fyraftensøl. Det blev sent og jeg overnattede i stuen.

Heller ikke Therese Philipsen har i sin anmeldelse af Jes Dorph-Petersen, nævnt noget om alkohol den pågældende aften.

Vidnet oplyste desuden til Information :

– Jeg kan på ingen måde genkende kvindens forklaring om, at jeg skulle have overværet en voldelig eller krænkende adfærd i løbet af den aften.

Advokaten konkluderer altså i lydoptagelsen, at alkohol var den helt afgørende årsag til at forkaste vidnets forklaring, fordi hun mener, at store mængder alkohol har svækket hans hukommelse. Men ifølge advokatens eget skriftlige referat af vidneafhøringen sagde vidnet ikke det, han citeres for. Han nævner ikke beruselse med et eneste ord. Advokaten har dermed afvist den helt centrale vidneforklaring på grundlag af en udtalelse, der slet ikke fremgår af hendes eget referat..

 

Advokat troede på Philipsen – og kun på hende

TV2s advokat Yvonne Frederiksen havde – inden hun traf sin afgørelse – gennemført afhøringer af ikke alene Vidnet, men også af Jes Dorph-Petersen og Therese Philipsen.

Efter disse afhøringer var det Yvonne Frederiksens opfattelse, at Philipsen havde afleveret den mest troværdige beretning. Det skyldes ifølge advokaten ikke mindst, at Therese Philipsens under afgivelsen af sin forklaring, angiveligt skulle have været meget ærlig om en række seksuelle forhold under den forholdsvist korte ansættelse på TV2.

Herunder følger en dialog mellem Jes Dorph-Petersen og Yvonne Frederiksen i den anledning:

 

Philipsens egen forklaring lagt fuldt ud til grund

Journalista.dk er bekendt med indholdet i det, Yvonne Frederiksen i lydfilen ovenfor kalder Therese Philipsens ”tid på TV2”. Dette gennemgås ikke nærmere her af hensyn til Therese Philipsens privatliv, ligesom antallet af hendes sexpartnere på TV2 ikke i denne sammenhæng synes relevant.

Therese Philipsen har dog selv fortalt, at hun efter begivenhederne i Jes Dorph-Petersens lejlighed, flere gange og af egen drift opsøgte tv-værten. Hun oplyste eksempelvis i dokumentarudsendelsen ”Sexisme bag skærmen” sendt på Discovery+ i 2021, at hun havde ringet på hans dør, men var blevet afvist.

Therese Philipsen refererede i samme udsendelse desuden til flere seksuelle relationer, som hun havde til forskellige studieværter og chefer indenfor kort tid.

 

To TV2-mænd : Philipsen var meget opsøgende – stod fuld udenfor hoveddøren og ringede på

Journalista.dk er samtidig i besiddelse af fortællinger fra to TV2-mænd, der ikke synes at have haft seksuelle relationer til hende.

Beretningerne er væsentlige, fordi Yvonne Frederiksen i lydoptagelsen beskriver sin opfattelse af Therese Philipsen som en ”sårbar” person, der har været i en situation ”hvor det kan være rigtig svært at sige fra over for nogen der foreksempel er en kendt studievært” og at ”det som praktikant måske kan være sværere at sige fra”.

Men beretningerne fra de to mænd, der er afgivet under løfte om kildebeskyttelse og således er anonymiseret, tyder imidlertid på, at Therese Philipsen langt fra altid levede op til den beskrivelse.

Den ene mandlige medarbejder fortæller, at han oplevede Philipsen som ”opsøgende”. Han fortæller som eksempel, at Therese Philipsen ved en lejlighed stod beruset en nat i regnvejr ude foran hans dør ”med fingeren uafbrudt på ringeklokken”. Til sidst valgte han at lukke hende ind, for at ”standse det pinlige optrin”, hvorefter hun nærmest med det samme ”begyndte at tage tøjet af”.

Ifølge denne mand endte episoden med, at han ringede efter en taxa og fik Philipsen sendt hjem med denne – og altså uden at episoden medførte en seksuel relation.

Journalista.dk har ikke haft mulighed for at verificere denne udlægning.

 

Therese Philipsen til kollega : ”Jeg bruger de fortrin jeg har”

Det står uklart om Therese Philipsen lige så åbenhjertigt har indviet TV2s advokat i, at hendes adfærd på TV2 blev et samtaleemne.

Men Philipsen har tidligere selv oplyst, at mere modne kvindelige kollegaer eksempelvis på et tidspunkt forsøgte at bremse hende, da hun ville køre hjem i taxa med en TV2-medarbejder.

En anden mandlig medarbejder fra en anden TV2-afdeling fortæller til Journalista.dk, at han på et tidspunkt havde en samtale med Therese Philipsen og dengang nævnte for hende, at der gik ”snak om hendes forhold til chefer og værter”.

Therese Philipsens svar var ifølge manden:

– Jeg bruger de fortrin, jeg har.Journalista.dk har navnet på manden og fået accept af at referere hændelsen.

 

Tavshed fra TV2 og Yvonne Frederiksen – samt Therese Philipsen

Journalista har kontaktet Yvonne Frederiksen for en uddybning af hendes tillid til Therese Philipsens forklaring, samt afvisningen af forklaringerne fra Jes Dorph-Petersen og Vidnet – men hun har ikke ønsket at besvare henvendelsen.

Det samme er tilfældet i forhold til de henvendelser, vi har foretaget til både TV2 og Therese Philipsen.

Del artiklen her:
1 Comment

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*