Verdens dyreste selfie

Del artiklen her:

Det vakte stor opmærksomhed, da Helle Thorning under Nelson Mandelas begravelse i 2013 hev kameraet frem og fotograferede sig selv sammen med Barack Obama og David Cameron. Men prisen for rejsen til Sydafrika, har indtil nu været ukendt.

– Det er ikke så tit, at vi har meget tid sammen. Vi er ofte til møder, hvor det er meget formelt, men der opstod en uformel stemning.

Sådan lød det fra Helle Thorning Schmidt, da hun i DR-programmet Året der gik forklarede om den såkaldte selfie hun tog under Nelson Mandelas begravelse i slutningen af 2013. Et fotografi der efterfølgende tiltrak sig stor opmærksomhed, fordi det ud over Helle Thorning selv også inkluderede den amerikanske præsident Barack Obama og dennes engelske kollega David Cameron.

Opmærksomheden var så stor at historien ikke kun ramte de danske medier, men også en lang række store internationale. Eksempelvis nåede den også spalterne hos den engelske The Independent, hvortil David Cameron bl.a. udtalte :

– Når et medlem af Kinnock-familien spørger om et billede, tænkte jeg at det kun var høfligt at sige ja.

Helt så venlig var forespørgslen ikke fra Helle Thorning, da regningen for turen blev sendt videre til skatteyderne. De fik nemlig i den grad lov til at holde for, da socialdemokraten i december 2013 rejste til Sydafrika.

 

Over kvart million for deltagelse i begravelse

Via opnåede aktindsigter kan Journalista.dk nu afslører, hvor meget det kostede at sende den siddende statsminister til begravelse i Sydafrika. Alt i alt drejede det sig om 258.294,22 kr., som ud over Helle Thorning også dækkede udgifterne til det medrejsende følge.

En afgørende del af udgifterne stammer meget naturligt fra de flybilletter, som regeringschefen og embedsmændene benyttede sig af. Men også andre typer regninger gjorde, at det langt fra blev en billig tur til Johannesburg. Eksempelvis startede den i det såkaldte Kongeværelse i Kastrup Lufthavn, hvor delegationen blev budt på morgenmad. Den stod skatteyderne i 928,75 kr. svarende til, at prisen per kuvert var 154 kr. Samtidig krævede Statsministeren også VIP-behandling under kortvarige ophold i lufthavnene i Frankfurt og München, hvilket løb op i 5.323,01 kr.

Således var det ikke kun under begravelsen i Sydafrika, at Helle Thorning Schmidt fik en behandling på 1. klasse. Det skete også under den lange rejse, uanset om det var mens hun var i luften eller ventede i forskellige lufthavne.

————-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da der er tale om en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingerne ikke medtaget bilaget.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*