Forbrugsfest på public service-station : Millionlønninger hos KNR

Del artiklen her:

Lars-Emil Johansens stedsøn fik lønforhøjelse efter få dages ansættelse. Det i en stilling, som reelt aldrig blev oprettet – selv om et dyrt rekrutteringsbureau blev sat til at finde kandidater.

– Den nye bestyrelse i KNR konstaterer, at gældsbyrden og behovet for reinvesteringer er en stor udfordring. Den nye bestyrelse vil i dialog med ejerne undersøge hvilke skridt der skal til for at sikre, at public service-stationen KNR får det nødvendige råderum til at servicere seerne og lytterne.

På blandt andet denne måde slog bestyrelsen for KNR, der på mange områder kan anses for den grønlandske pendant til Danmarks Radio, ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq.AG tilbage i 2012 fast, at KNR befandt sig i en økonomisk svær situation. For at komme igennem den var kravet blandt andet, at der skulle udvises mådehold med udgifterne til public service-stationen, som blandt andet driver flere tv- og radiokanaler.

Men på mindst et punkt, har KNR hverken holdt igen før eller efter bestyrelsens økonomiske opsang. Ifølge aktindsigter opnået af Journalista.dk, har det Nuuk-baserede mediehus således udbetalt store lønninger til sin topledelse.

I et enkelt tilfælde endda langt over, hvad forventningen var forud for ansættelsen af en ny chef.

 

Konkurrencedygtig løn – også udenfor Grønland

Ifølge en fremsendt oversigt fra public-service-stationen, er det ganske fornuftige lønninger, som skatteyderne hver måned betaler til chefgruppen. Således aflønnes både direktøren og vicedirektøren hvert år med omkring en million kroner, hvor 2013-året dog stikker ud. Her modtog vicedirektøren en bruttoårsløn på 1.3 millioner kroner, hvilket var væsentligt over direktørens indtjening dette år.

Samtidig viser oversigten fra KNR, at man på en række områder fint kan konkurrere med lønningerne, som udbetales hos Danmarks Radio. Specielt hvis de specielle grønlandske skatteforhold tages i betragtning, hvor der normalt betales omkring 45% i indkomstskat, når først et personligt fradrag på cirka 5.000 kroner om måneden er blevet anvendt. På trods af at public-service-stationen i Nuuk har langt færre ansatte end DR, modtog grønlændernes IT- og ressourcechef i 2015 en årsløn 645.954,69 kroner.

Dermed omkring 30.000 kroner under 2015-lønnen for KNRs radiochef, hvilket aktuelt vil sige Lars-Emil Johansens stedsøn, Masaana Egede. Det endda selv om, at politikersønnen slet ikke blev ansat som radiochef, men i stedet som kommunikationschef.

 

Dyrt rekrutteringsbureau hyret til aldrig oprettet stilling

I stedet blev han efteråret 2014 efter et langvarigt forløb ansat som kommunikationschef, hvor tiltrædelsen skulle ske 1. januar 2015. Den på daværende tidspunkt 29 årige journalist uddannet fra Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, nåede dog aldrig for alvor at starte i sit nye job, for allerede efter et par uger, blev Masaana Egede udnævnt til radiochef. Ifølge en pressemeddelelse udsendt af KNR, der er en del af den grønlandske forvaltning og dermed underlagt politisk kontrol, skete jobskiftet, fordi public-service-stationen ønskede at rokere rundt blandt sine ledende medarbejdere.

Samtidig blev Masaana Egedes oprindelige stilling som kommunikationschef ikke videreført, selv om KNR forud for hans ansættelse havde hyret Pointer Search. Det danske rekrutteringsfirma modtog 100.000 kroner for at finde frem til egnede kandidater, ligesom det også i samarbejde med KNR opstillede en række objektive forudsætninger, som en kommende kommunikationschef skulle opfylde. En af dem var, at KNRs kommunikationschef skulle have flere års erfaring fra en tilsvarende stilling i en lignende organisation.

Et krav Masaana Egede ikke opfyldte, da hans erfaring som kommunikationsmedarbejder indskrænkede sig til under et år, hvilket fremgår af aktindsigter fremsendt af KNR til Journalista.dk. Ifølge Egedes CV startede hans karriere som kommunikationsmedarbejder i 2014, hvor han blev tilknyttet Det Grønlandske Hus i København. Sideløbende var han også løst tilknyttet Danmarks Radio, hvor han blandt andet virkede som skuespiller.

 

Direktør : Ansættelse og løn uden forbindelse til familieforhold

De udleverede aktindsigter viser samtidig, at Masaana Egede kort efter sin ansættelse steg i løn til 51.255 kroner om måneden, hvortil formentligt kommer pension på 10%. Uanset om aflønningen er inklusiv eller eksklusiv pension, er den væsentligt over, hvad KNR forventede at stationens kommunikationschef skulle aflønnes med. Overfor rekrutteringsfirmaet Pointer Search oplyste den daværende direktør for KNR, Søren L. Mortensen, at kommunikationschefen ville modtage omkring 500.000 kroner årligt med et tillæg på 10% i pension. Det svarende til en månedsløn på 41.667 kroner uden pensionstillægget, eller 45.833 kroner med.

Ifølge den nuværende direktør for KNR, Karl-Henrik Simonsen, er der dog intet påfaldende i ansættelsen og vilkårene for Lars-Emil Johansens stedsøn :

– Jeg har ikke ved gennemgang af materialet som foreligger set eller bemærket, at der skulle være en sammenhæng mellem Lars-Emil Johansen og valget af Masaana Egede.

Overfor Journalista.dk slår Karl-Henrik Simonsen samtidig fast, at Masaana Egede var den bedste ansøger :

– Jeg har haft kontakt med den tidligere ledelse vedrørende jeres henvendelse, hvortil de har udtalt at Masaana Egede var den bedst kvalificerede til stillingen blandt de ansøgere, der var til stillingen dengang

Masaana Egede er langt fra første familiemedlem, som har gjort karriere hos KNR. Det samme gælder for hans mor, Ivalo Egede, der frem til 2013 var direktør for Grønlands største medievirksomhed.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*