Underskud på underskud hos Altinget : Mediestøtte på 26 millioner kroner kanaliseres rundt i presset koncern – hvor ejeren har sikret sig selv

Del artiklen her:

Altinget.dk er blandt de medier, der er størst modtager af den statslige mediestøtte. Det sker på trods af, at ejeren er flyttet i skattely – og overskuddet i flere år er kommet fra mediestøtten. Bag mediet gemmer der sig en selskabskonstruktion, som sikrer ejeren ved et økonomisk sammenbrud hos en række meget pressede virksomheder.

Altinget

– Det er en gammel drøm, der er gået i opfyldelse.

Sådan lød det i midten af januar fra Rasmus Nielsen, stifter og ejer af internetmediet Altinget.dk, da han overfor MediaWatch offentliggjorde, at han var flyttet til Cypern. Samtidig slog Rasmus Nielsen fast, at udflytningen til Middelhavsøen ikke får indvirkning på engagementet hos Altinget.dk, på trods af at det i 2017 blev offentliggjort, at han havde ansat den tidligere topfigur hos TV2, Per Mikael Jensen, som administrerende direktør.

Læs også : Stort medie på støtten : Kun kæmpe statsstøtte sikrer Altinget mod millionunderskud

Udflytningen sker til et land, hvor skatteprocenterne er på et niveau, der kun kan drømmes om i Danmark. Således betales slet ikke indkomstskat af de første 145.000 kroner, der tjenes i løbet af et indkomstår. For de efterfølgende 70.000 kroner betaler indbyggerne på Cypern kun 20% i indkomstskat, mens procentsatsen stiger en smule op mod cirka 445.000 kroner.

For indkomsterne over dette beløb lyder skatteprocenten på 35%, hvilket sammen med det milde klima er en væsentlig årsag til, hvorfor Cypern har tiltrukket så mange velhavere, at det typisk omtales som et skatteparadis.

 

Egenkapital og overskud bundet op på offentlig støtte

Årsagen til at Rasmus Nielsen overhovedet kan regnes med i den gruppe, er hans selskab ApS Altinget.dk. Igennem de seneste år har det således hentet millionoverskud hjem, hvilket dog i høj grad skyldes opnåelsen af meget store statstilskud i form af mediestøtte.

Læs også : DR fravælger dyre danskere til MGP – og flyver billigere udlændinge ind

Således viser Journalista.dks gennemgang af Altinget.dks økonomi, at dets egenkapital i flere år havde været gået i minus, hvis ikke der var sket modtagelse af sammenlagt 25.967.262 kroner i mediestøtte i perioden mellem 2014 og 2017. Værst ville det have set ud i regnskabsåret 2015/2016, hvor en manglende mediestøtte ikke kun ville have medført et markant underskud, men også fået egenkapitalen i ApS Altinget.dk til at gå i minus med 5.331.768 kroner.

Læs også : Mens DRs top scorer millioner : Freelancere sættes på sulteløn

Eller hvad der næsten svarer til det underskud, som Rasmus Nielsen Holding ApS, der ejer ApS Altinget.dk og dermed ikke kun Altinget.dk men fx også en række andre internetportaler, kunne fremvise i det senest offentliggjorte regnskabsår.

Her lød underskuddet nemlig på 4.924.459 kroner, mod 3.675.000 kroner i regnskabsåret 2015/2016.

 

Markante indkøb i og udenfor medieverdenen – med store driftsunderskud til følge

Med mediestøtten som økonomisk motor, har det indenfor de seneste år eksempelvis været muligt for Altinget at investere i andre platforme, end den firmaet selv har opbygget via Altinget.dk. Således blev det tidligere på ugen offentliggjort, at Altinget havde erhvervet sig de to såkaldte nichemedier Nytkampfly.dk og Arktisknyt.dk, som dermed bliver et bidrag til Rasmus Nielsens samlede onlineportefølje. Den involverer også hjemmesider, som ikke fokusere på Danmark, men i stedet Sverige.

Læs også : DR-vært ser stort på reglerne : Reklamerer for optiker og tøjmærke til Melodi-Grand-Prix

Investeringerne i det svenske marked, har dog langt fra været nogen økonomisk succes for Altinget. Således kan Mediawatch melde, at det svenske eventyr siden 2014 har kostet Altinget i størrelsesordenen 7.5 millioner kroner – eller hvad der i gennemsnit svarer til et årligt underskud på 2 millioner kroner.

Læs også : DR-chef stoppede frivilligt – men scorede formue i fratrædelsesgodtgørelse

Også udenfor internettet har Rasmus Nielsen foretaget opkøb, som må anses for måske langt mere iøjnefaldende. Tilbage i sommeren 2014 erhvervede Altinget.dk-ejeren sig på en tvangsauktion således Grønbech Hotel, der ligger placeret midt i Allinge på Bornholm. Dermed har Rasmus Nielsen og Altinget sikret sig en fysisk platform i forbindelse med Folkemødet, som hotellet ligger placeret midt i.

Læs også : Kommunikationsafdeling kunne ikke klare det alene : Kommune betaler konsulenter 1.500 kroner per Facebook-opslag

Men på trods af en ideel placering i forhold til de mange dyre arrangementer til Folkemødet, har det langt fra været en god forretning. For ifølge det seneste offentliggjorte regnskab for hotellet, der i selskabsform drives via Ejendomsselskabet Stedets Ånd ApS, blev det i regnskabsåret 2016/2017 til et underskud på 916.811 kroner. Et økonomisk resultat, der var en forværring i forhold til regnskabsåret 2015/2016, hvor underskuddet lød på 861.000 kroner.

 

Samlet koncern som livline

Underskuddet på driften af Grønbech Hotel er dog intet i forhold til en anden nyerhvervelse, som Rasmus Nielsen har gjort sig via Altinget. Således blev Mandag Morgen opkøbt i december 2016, hvilket heller ikke har været en guldrandet forretning. Således viser selskabets 2016/2017-regnskab, at det på trods af mediestøtte i millionklassen havde et underskud på 1.674.695 kroner, hvilket først og fremmest skyldtes lønomkostninger på over 10 millioner kroner.

Læs også : Kommune købte hundedyrt måleudstyr – for at blive vist i pollentallene på TV2

Men måske mere problematisk er den anmærkning, som fremgår af 2016/2017-regnskabet for Mandag Morgen :

– Det er en forudsætning for fortsat drift, at selskabet understøttes finansielt fra de øvrige koncernselskaber. De øvrige koncernselskaber har tiltrådt en støtteerklæring hertil.

En anmærkning der blandt andet skal ses i lyset af, at regnskaberne for de forskellige dele af Altingets forskellige firmaer viser, at de ved udløbet af regnskabsåret 2016/2017 til sammen havde 30.937.639 kroner til gode hos Rasmus Nielsen Holding ApS.

En gældspost hos ejerens holdingselskab til sine andre selskaber, som endda er steget ganske betragteligt indenfor et enkelt år, da det i 2015/2016-regnskabet blev opgjort til 20.627.000 millioner kroner.

Læs også : Socialdemokratisk borgmester fik betalt PR-video – der blev bragt som biografreklame

Netop koncernstrukturen med Rasmus Nielsens holdingselskab som den samlende faktor gør, at han personligt vil være sikret i tilfælde af en konkurs i et eller flere af datterselskaberne. På samme måde som det også gør det muligt for ham at trække kommende overskud fra datterselskaberne op i holdingselskabet.

Derved vil indtjeningen være sikret mod kreditorer, som ved en konkurs må tage til takke med at rette krav mod selskabet, der skylder dem penge.

På trods af løfter her om, er Altinget ikke vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*