Alternativ forsoning : Selvstyret brugte 44.000 kroner på behåret dansk flag

Del artiklen her:

I al ubemærkethed har det grønlandske selvstyre nedsat en Forsoningskommission. En del af dets budget er brugt på tre danske og grønlandske flag, som er blevet tilføjet forskellige hårfarver.

– Grønlandske flag med lyst hår og danske flag med sort hår. Hvilke tanker skaber det?

Sådan lød spørgsmålet fra den grønlandske Forsoningskommissionen, da den i marts offentliggjorde et par kunstværker, som var blevet indkøbt hos den lokale kunstner Julie Hardenberg. De bestod af et dansk flag, som var blevet tilsat sort hår, et dansk flag strikket af en lille pige, samt et grønlandsk flag påklistet lyst hår. Det som et led i arbejdet i kommissionen, som efter sydafrikansk forbillede blev etableret af den senere skandaliserede landsstyreformand Aleqa Hammond, så grønlænderne og danskerne kunne finde fælles fodslag efter kolonitiden.

Men kunstværker af denne type er langt fra billige for skatteyderne, hvilket fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Selvstyret. Det blandt andet i aftalegrundlaget, ligesom den grønlandske administration har fremsendt kunstnerens fakturaerne.

 

Begrænset effekt af dyr provokation

De fremsendte aktindsigter til Journalista.dk viser, at Julie Hardenberg fik 44.000 kroner for sine flag. Det via to fakturaer på hver 22.000 kroner, som blev fremsendt den 7. november 2016 og 29. december 2016.

Ifølge det fremsendte aftalegrundlag mellem Selvstyret og kunstneren, faldt pengene efter at Julie Hardenberg var nået midtvejs i projektet, mens de resterende 22.000 kroner blev udbetalt ved dets afslutning.

I forbindelse med offentliggørelsen af Julie Hardenbergs flag opfordrede Forsoningskommissionen til, at man via dens Facebook-side kunne kommentere på det, som blev omtalt som en provokation. Det har indtil nu dog været begrænset, hvor mange der har følt sig provokeret, da kommissionens opslagkun har fået 12 reaktioner og to kommentarer.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*