Regionerne forgylder rekrutteringsfirmaer med millioner hvert år : 450.000 kroner per ansættelse

Del artiklen her:

Lægemanglen er udtalt på de danske sygehuse. En af konsekvenserne er de store regninger, som udenlandske rekrutteringsfirmaer kan sende til regionerne, som kun sjældent gør brug af et billigere spansk alternativ.

– Der er over årene gået en vis inflation i at ansatte dygtige læger som overlæger frem for eksempelvis som afdelingslæger, der ikke tjener nær så meget. Det er blevet brugt som et instrument til at tiltrække de dygtigste læger, og her har lønnen så kunnet fungere som en gulerod.

Sådan lød det fra Bent Hansen, formand for Danske Regioner, da han efteråret 2016 overfor Fyensforklarede, hvordan regionerne havde forsøgt at kapre læger via ekstra høje lønninger. Et forhold socialdemokraten ikke mente kunne fortsætte, da udgifterne så ville nå op i en størrelsesorden, som ville medfører nedskæringer i andre dele af sygehusvæsenet.

Men rekrutteringen af læger er ikke kun sket, ved at lønningerne er blevet hævet indenfor det offentlige sygehusvæsen. Det viser en række aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos landets regioner, med undtagelse af Region Syddanmark som har tilsidesat de lovpligtig svarfrister, i forhold til omkostningerne ved ansættelse af læger via udenlandske rekrutteringsfirmaer.

En gennemgang der viser, at regionerne er særdeles rundhåndede overfor rekrutteringsfirmaerne, når de formidler ansættelse af læger til danske sygehuse.

Mange millioner hvert år til en håndfuld firmaer

De fremsendte bilag til Journalista.dk viser dog ikke kun, at det hvert år er mange millioner kroner, som skatteyderne betaler til rekrutteringsbureauerne. De fremsendte lister viser også, at man fra regionernes side tilsyneladende har lagt sig fast på, hvilke få firmaer man ønsker at indgå aftaler med.

En af de faste leverandører er Medicolink, som med base i Budapest i Ungarn og Ry lidt udenfor Skanderborg rekruttere læger for regionerne. Eksempelvis var det Medicolink, der i august 2013 formidlede ansættelsen af en afdelingslæge til Aarhus Universitetshospital, hvilket kostede skatteyderne 450.000 kroner. Eller præcis det samme som også var prisen per ansættelse, da selskabet to gange i 2015 formidlede to andre udenlandske læger til samme sygehus. Det er dog tilsyneladende muligt at forhandle en rabat igennem med ungarerne, hvis to læger tilknyttes på en gang. Således betalte Region Midtjylland 700.000 kroner, da Hospitalsenheden Vest i Herning i september 2014 tilknyttede to afdelingslæger.

Udgifterne til ansættelser via rekrutteringsbureauer, er bestemt til at føle på, da alene Region Midtjylland udgifter i perioden mellem 2012 og 2016 løb op i 13.680.685 kroner.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*