Anders Gjesing må i dén grad siges at have haft en finger med i spillet, da han blev ansat som administrerende direktør for et selskab, der er ejet i fællesskab af Slagelse Kommune og Næstved Kommune – hvor han sidder i byrådet for Socialdemokratiet.
En af grundreglerne indenfor den offentlige forvaltning og hos offentligt ejede og drevne selskaber er, at inhabile ikke må deltage i eller påvirke afgørelser. Eksempelvis hvor et kommunalbestyrelsesmedlem forsøger at påvirke en beslutning i byrådet, som vil få meget direkte og personlige konsekvenser for ham selv eller hans familie. På samme måde som insiderviden, heller ikke må bruges på en måde, så der opnås uretmæssige fordele.
Kravet om den manglende mulighed for påvirkning og opnåelse af uretmæssige fordele, gælder også ved ansættelser.
Alligevel kan Journalista.dk nu efter at have fået adgang til en række dokumenter omkring ansættelsen af Anders Gjesing som ny administrerende direktør for Envafors/NK Forsyning nu afsløre, at han har haft direkte indflydelse på ansættelsesproceduren. På samme måde som han også har kunnet sikre sig en lang række fordele, ingen andre ansøgere havde.
Det efter at vi nu har modtaget dokumentation for, at han var formand for ansættelsesudvalget til stillingen, som medfører en årlig indtjening på omkring 1.8 millioner kroner.
Dokumentation vi har fået adgang til på trods af, at Envafors igen og igen har nægtet at udlevere ellers lovpligtige oplysninger.
Af dokumentationen fremgår, at Anders Gjesing ikke kun var formand for ansættelsesudvalget indtil få dage før, at ansøgningsfristen udløb. Men at han også var kontaktperson for interesserede, der ønskede at søge stillingen. Ligeledes fremgår det af dokumentationen, at Anders Gjesing har haft indflydelse på, hvad der skulle stå i jobopslaget.
Måske mest iøjnefaldende kan dog anses for at være, at Anders Gjesing indtil få dage før udløbet af ansøgningsfristen, havde fuld adgang til den såkaldte rekrutteringsplatform.
Herfra må han formodes at have kunnet dannet sig et klart overblik over, hvem hans konkurrenter til stillingen var – og hvordan deres ansøgninger var udformet.
Bag rekrutteringsplatformen stod det kontroversielle rekrutteringsfirma Genitor, der blandt andet tidligere brugte en headhuntere ved ansættelsen af den daværende Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen i en direktørstilling for en nordjysk uddannelsesinstitution. Det på trods af at headhunteren og Thomas Kastrup-Larsen er nære venner – og at ekspolitikeren ikke havde nævneværdig forudgående erfaring fra uddannelsesverdenen ud over, hvad han årtier forinden havde opnået som studerende. Alligevel var det Genitors opfattelse, at Thomas Kastrup-Larsen var den mest velegnede kandidat til stillingen, der sikrer ham en årlig indtjening på omkring 1.3 millioner kroner.
På Journalista.dk har vi stillet flere spørgsmål til såvel Anders Gjesing som Genitor omkring ansættelsen af socialdemokraten i stillingen som direktør for Envafors/NK Forsyning, men ingen af parterne er vendt tilbage på vores henvendelser.
Andre artikler om Anders Gjesing
Byrådsmedlem kontaktperson til job til 1.8 millioner kroner – som han selv scorede
Kommunal virksomhed skjuler hvordan byrådsmedlem blev ansat i job til 1.8 millioner kroner
Kommunalt selskab ansætter sin formand som direktør: Til 1.8 millioner kroner om året
Vær den første til at kommentere