DR forskelsbehandler grand-prix-værtsbyer for millioner af kroner

Del artiklen her:

Det kan være en dyr fornøjelse for skatteyderne, når Melodi Grand Prixerne løber af stablen. Regningens størrelse afhænger nemlig af, hvor i landet sangfestivalen afholdes – og hvor gode kommunerne er til at forhandle med Danmarks Radio.

– Vi er naturligvis meget lykkelige for, at det endnu engang er lykkedes at få en aftale i stand om Dansk Melodi Grand Prix og Børnenes Melodi Grand Prix i Aalborg. Det er væsentligt at understrege, at det er hele byen og til en vis grad også Nordjylland, der står bag dette arrangement.

Sådan lød det fra Ernst Trillingsgaard, direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center, da det af Danmarks Radio blev afsløret, at Aalborg i 2015 skulle arrangere Melodi Grand Prixerne for både børn og voksne.

Hvad kulturdirektøren ikke fortalte var, hvad det ville koste de nordjyske skatteydere. Det fremgår i stedet af aktindsigter som Journalista.dk ikke kun har opnået for Melodi Grand Prixerne i Aalborg i 2015, men også de fire forudgående år.

Derved er det muligt at skabe et overblik over, hvad Danmarks Radio kræver økonomisk af værtsbyerne.

 

Eksplosiv prisstigning på få år

Gennemgangen af skatteydernes udgifter i perioden mellem 2011 og 2015 fastslår, at prisen er steget voldsomt indenfor ganske kort tid. I 2011 kostede det således Ballerup Kommune 1.125.000 kroner, hvilket dækkede over udgifterne til at stille Ballerup Super Arena gratis til rådighed for Danmarks Radio.

Året efter blev Melodi Grand Prixerne afholdt i Aalborg, hvilket fik udgifterne til at stige ganske betydeligt. Således kostede det 1.947.000 kroner at hente musikfestivalen til byen, hvilket hovedsageligt blev betalt over borgmesterkontorets markedsføringskonto.

Ud af dette beløb var det kun 72.000 kroner, som ikke knyttede sig til Danmarks Radios brug af koncertstedet Aalborg Kongres & Kultur Center. Således viser aktindsigterne at DR på denne måde opkrævede Aalborg Kommune 1.875.000 kroner kroner, for at den kunne blive centrum for Melodi Grand Prixerne.

 

Herning slap næsten gratis – Odense betalte flere millioner

Året efter blev den danske del af Eurovisionen afholdt i Herning, der ligesom de andre værtsbyer også afholdt børnenes Melodi Grand Prix.

I modsætning til i Aalborg og Ballerup, slap de midtjyske skatteydere helt for at betale til DRs store satsning. Kommunens brugte i alt 115.255 kroner på festlighederne, hvilket hovedsageligt gik til en kjole, som blev sendt på rundtur til blandt andet midtjyske biblioteker.

Anderledes udgifter var der i 2014 for Odense Kommune, da det blev deres tur til at være værtsby. Fynboernes regning løb ifølge de udleverede aktindsigter op i cirka 4 millioner kroner, hvilket i høj grad blev finansieret via en særbevilling på 3.125.000 kroner. Den gik til det kommunale selskab Udvikling Fyn, som sendte langt størstedelen af pengene videre til Odense Sport & Event. Virksomheden råder over Odense Congress Center, hvor Melodi Grand Prixerne fandt sted. Ligesom det var her, at en meget stor del DR-delegationen blev indlogeret.

Det skete på de fynske skatteborgeres regning, som måtte punge ud med 2.6 millioner kroner for, at Danmarks Radio ville sende fra Odense.

 

Fynsk særbevilling som potentiel retningslinje

Regningen til Odense lignede meget den, som Danmarks Radio året efter sendte til Aalborg – og som derfor efterhånden må anses for standardprisen.

Nordjyderne var også dette år værter for Melodi Grand Prixerne, hvilket igen blev betalt over borgmesterkontorets markedsføringskonto. I 2015 udbetalte den 2.000.000 kroner eller 125.000 kroner mere, end hvad den nordjyske hovedstad havde udbetalt blot få år tidligere.

Selv om prisen for at afholde Melodi Grand Prixerne på få år har taget en himmelflugt, viser Hernings gratis værtsskab i 2012 dog, at Danmarks Radio kan være til at forhandle med.

Det selv om der tilsyneladende er tale om en standardproduktion, som ikke afhænger af hvor meget eller lidt værtsbyerne afkræves i betaling.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*