DR under retssag : Vi har ingen særlige forpligtelser til at beskytte deltagerne i vores programmer

Del artiklen her:

Selv om Danmarks Radio igen og igen ynder at påberåbe sig et specielt samfundsmæssigt ansvar når statsmediet taler om sine public-service-forpligtelser, lyder der helt andre toner, når det handler om hensynet til tilskadekomne i udsendelserne.

11 år.

Så lang tid skulle der gå, før der i maj måned i år faldt dom i en retssag omkring de erstatningsmæssige konsekvenser af, at en kvindelig deltager i en DR-udsendelse var kommet til skade under optagelserne. Uheldet medførte at hun igennem en længere periode var sygemeldt, hvorfor hovedspørgsmålet var, om hun havde krav på at få udbetalt en økonomisk kompensation.

Dommen blev afsagt af Byretten i Aarhus hvilket skyldes, at udsendelsen RamaChancen, hvor kvinden deltog, blev optaget i Smilets By. Hendes skade opstod i forbindelse med, at hun på 45 sekunder skulle suge saftevand op fra en beholder, for bagefter at tage nogle få skridt – og spytte saftevandet ud i en anden beholder.

Læs også : Festdag på DR : Alle ansatte får kæmpe lønforhøjelser

Men inden det kom så langt, snublede kvinden på en så uheldig måde, at hun kom til skade med sit ene skinneben. Efterfølgende var hun sygemeldt fra sit job som sosu-hjælper, hvilket mediefolkene og deres forsikringsselskab dog ikke mente var deres skyld.

 

Påstandsdokument : DR vil vurderes som alle andre

Af påstandsdokumentet, som Journalista.dk har fået udleveret fra Danmarks Radio via aktindsigt, fremgår at advokaterne på forsikringsselskabet og DRs vegne ikke kun fralægger sig ansvaret for det passerede.

Læs også : Scorer gyldent håndtryk på 1.6 millioner kroner – efter ét års ansættelse hos DR

Men også at statsmediet ifølge eget udsagn, ikke har specielle forpligtelser til at beskytte deltagerne i sine programmer :

– Sagsøger (red.) har ikke godtgjort, at DR er undergivet en skærpet ansvarsnorm, og der findes ikke relevant retspraksis, der understøtter sådant et synspunkt.

Af samme påstandsdokument fremgår samtidig :

– DR bør som public service virksomhed og arrangør/producent af børneudsendelsen i forhold til sagsøger (red.) som frivillig voksendeltager (i egen interesse og uden honorering) bedømmes efter en almindelig culpa-norm og hvor sagsøgeren (red.) har bevisbyrden for, at samtlige de erstatningsretlige betingelser er opfyldt.

Læs også : Lønfesten fortsætter på DR : Direktionen tjener nu 12 millioner kroner om året – før bonusser

Eller sagt på en anden måde, så mente DR via advokaterne ikke, at man på trods af at være et statsmedie, har en speciel forpligtelse til at passe ekstra godt på sine deltagere. Dommen er efter Journalista.dks oplysninger anket, efter DR af byretten i Aarhus fik medhold i sit krav om frifindelse.

Del af påstandsdokument fra retssag anlagt mod Danmarks Radio

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*