Filmfolkenes vilde festivaler : Luksuslejligheder på rivieraens mest eksklusive adresser

Del artiklen her:

Lejligheder og hotelværelser til over 300.000 kroner for de under to uger, som Cannes-festivalen varer. Det er normen for Det Danske Filminstitut, når det på skatteydernes regning drager til sydens sol.

– Der er måske en forestilling om, at man kan skære fem procent overflødigt fedt af, men som ansvarlig kulturinstitution trimmer vi løbende vores organisation for at få råd til de nye aktiviteter, vi pålægger os selv for at være ajour med filmbranchens behov.

Sådan lød det fra Henrik Bo Nielsen, administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, da han september 2014 overfor Berlingske gjorde status over, hvordan annoncerede besparelser ville ramme instituttet. Ifølge direktøren ville selv forholdsmæssigt små nedskæringer gøre, at der hvert år ville udkomme op til to færre danske spillefilm.

Hvad Henrik Bo Nielsen dog ikke fortalte var, at langt fra alle Det Danske Filminstituts udgifter har direkte forbindelse til produktionen af de film, som instituttet er sat i verden for at være med til at finansiere. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået i Det Danske Filminstituts forbrug. Herunder i de udgifter, som det skatteyderfinansierede institut afholdt under filmfestivalerne i Cannes og Berlin i perioden mellem 2009 og 2015.

 

Cannes-festivaller til omkring den halve million

Ifølge de udleverede bilag, kostede det i disse år gennemsnitligt 498.769,71 kroner, for at sende de danske filmfolk til Cannes.

Selv om 2009 var dyrest med 595.560 kroner, var der langt fra tale om et enestående forbrug. Således lød regningen i 2011 på 581.260 kroner, mens skatteyderne måtte op med 554.132,11 kroner deltagen i Cannes-festivalen i 2014. Eneste årsag til at gennemsnitsprisen for årene 2009-2015 endte lige under den halve million, skyldtes et særdeles billig 2015-år, hvor Det Danske Filminstitut nøjedes med at bruge 254.013 kroner.

Uanset hvilke år de skatteyderfinansierede filmfolk har deltaget i Cannes-festivalen, har der været en særdeles iøjnefaldende udgift på budgettet. Nemlig overnatninger i lejligheder og på hoteller, hvis prisklasse ikke indikere den økonomiske smalhals, som Henrik Bo Nielsen ellers omtalte overfor Berlingske.

 

Overnatninger i Cannes mest eksklusive bydele

Det Danske Filminstitut holder til i lejligheder, som ofte lejes via 65croisette – der formidler nogle af den sydfranske bys mest eksklusive lejemål. Det var eksempelvis tilfældet i 2010, hvor lejen lød på 262.246,40 kroner. Hertil kom hotelværelser til 157.013,24 kroner, således at de samlede omkostninger til overnatninger stod i 419.259,64 kroner.

Typisk har priserne for overnatningerne dog ligget på omkring de 300.000 kroner, hvilket eksempelvis var tilfældet i 2014, hvor regningen endte på 310.133,08 kroner. Det inkluderede blandt andet leje af 3 Rue d’alger, som er placeret i den centrale del af Cannes, få hundrede meter fra festivalpladsen og byens verdensberømte strand.

Ifølge hjemmesiden for lejligheden, der ejes af det danske firma Streckers, er der tale om en bolig, som burde kunne gøre enhver tilfreds :

– 3, Rue d’Alger er vores nyeste skud på stammen; penthouselejlighed, totalt nyindrettet i foråret 2010 med to lækre badeværelser, skønt køkken, 3 soveværelser og et dejligt opholdsrum. Lejligheden er suverænt placeret på ejendommens tag, med terrasse på alle 4 sider af lejligheden, hvilket gør det muligt altid at finde skygge- eller solside efter behov. Den store terrasse med dens vidunderlige udsigt indbyder i det hele taget til, at dit ophold nydes udendøre. Alt i alt en meget lækker lejlighed for de kræsne der forventer noget ekstra af ferien i Cannes.

————

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*