Hvad skal ægtefællerne dele og ikke dele ved skilsmisse?

Del artiklen her:

Skal ægtefæller altid dele deres aktiver og passiver ligeligt ved separation og skilsmisse? Eller er der en række værdier, som er undtaget?

Når ægtefæller går fra hinanden er det normale krav, at de skal dele deres aktiver og passiver ligeligt mellem sig. Men der er dog kun tale om en hovedregel, for efter omstændighederne kan selv store værdier være undtaget fra deling. Det vil i givet fald betyde, at indehaveren af værdien får lov til at beholde den, uden at skulle dele hverken helt eller delvist med den snart tidligere ægtefælle.

Noget af det der altid bliver holdt udenfor deling ved separation og skilsmisse er det, man kunne kalde for hverdagsting. Eksempelvis tøj og telefoner, hvis ellers der kan siges at være tale om at prisen for det, må anses for at være normalt for det pågældende pars levestandard.

Der hvor det kan blive noget mere problematisk er i forhold til pensioner, fordi en række forskellige pensionsordninger skal deles ved separation og skilsmisse, mens andre ikke skal. Det samme er også tilfældet i forhold til, hvis en af ægtefællerne driver selvstændig erhvervsvirksomhed. Her er det eksempelvis nødvendigt at vurdere, hvorvidt der er tale om en personlig rettighed – eller om der alene kan siges at være tale om en traditionel erhvervsvirksomhed, som begge ægtefællerne i princippet kunne drive videre.

Det er forhold som gør, at der kan blive tale om langvarige processer i forhold til at foretage opdeling af ægtefællernes aktiver og passiver i forbindelse med separation og skilsmisse. Hvilket er endnu en god grund til, at par forud for separation eller skilsmisse får udarbejdet en såkaldt bodelingsoverenskomst. En aftale der fastslår, hvem af dem der får hvad med sig fra ægteskabet – og på hvilken måde, at det skal ske. I modsat fald er risikoen, at det er domstolene der skal foretage vurderingen, hvilket ikke kun kan tage år, men også medfører meget store advokatudgifter.

Juristkontoret er specialiseret i familieret, hvilket også inkluderer udarbejdelsen af bodelingsoverenskomster. Det tager Juristkontorets jurister kun 1.499 kroner for, hvilket vi giver prisgaranti på.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*