Denne ugen løber Kulturmødet af stablen på Mors, hvilket blandt andet betyder rykind af tv-kendisser. Deres tilstedeværelse er med til at gøre, at skatteyderne må grave dybt i lommerne for at betale for en lang række debatarrangementer.
– Viden gør os klogere på os selv og verden omkring os. Gennem personlig dannelse og uddannelse skaber mennesker og samfund fælles referencer og erfaringer, der skaber grundlag for samtale, samarbejde og udvikling. Men hvordan danner og uddanner vi os bedst?
Sådan lyder indledningen til et af de fire emner, som skal diskuteres på Kulturmødet, som løber af stablen i denne uge. På Kulturmødets hjemmeside oplyses det samtidig, at de tre andre emner der er fokus på ved 2018-udgaven, drejer sig om demokrati, kunsten i samfundet og digitalisering.
Læs også : DTU skærer ned på forskningen – men brænder 450.000 kroner kroner af på Folkemødet
Forhold der i overvejende grad belyses via paneldebatter, ligesom det også kendes fra Folkemødet på Bornholm, der på mange måder må anses for at være Kulturmødets forbillede.
Kulturmødet har også det til fælles med Folkemødet, at det i meget høj grad er skatteyderne, der betaler gildet. På samme måde som dets udgifter om ikke fast stiger, så i hvert fald næsten per definition ikke oplever en mærkbar nedskæring.
Forhold der fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Morsø Kommune.
Markant støtte fra Region Nordjylland og Morsø Kommune
Således fremgår det af de fremsendte bilag fra Morsø Kommune, at man i 2013 bidrog med det, som kaldes for en egenfinansiering på 300.000 kroner. Derved udgjorde tilskuddet fra den lille jyske kommune med omkring 20.000 indbyggere væsentligt over 10% af de samlede udgifter til Kulturmødet, som løb op i 2.245.000 kroner. En afgørende del af de resterende indtægter kom fra Region Nordjylland, som støttede med i alt 800.000 kroner.
Året efter i 2014 var det ikke kun de samlede udgifter i forbindelse med Kulturmødet der var steget betragteligt, men også det offentlige tilskud fra Morsø Kommune. Således betalte skatteyderne på Mors 500.000 kroner, hvilket også var støttebeløbet fra Region Nordjylland, til Kulturmødet, hvis udgifter var vokset til 3.230.000 kroner. Et udgiftsniveau der også gik igen for de implicerede parter i 2015, hvor den samlede regning løb op i 3.425.000 kroner.
Dog således at Region Nordjylland betalte 850.000 kroner til sammenkomsten, mens der eksempelvis også blev indhentet et tilskud fra Kulturministeriet på 500.000 kroner.
Tilbageholdenhed om udlevering af underbilag
I 2016 tog Kulturmødet igen et stort spring i forhold til udgifterne, hvilket først og fremmest blev finansieret af Morsø Kommune. Således måtte de lokale skatteydere af med 1.785.000 kroner i kontant støtte, for at den kulturelle sammenkomst kunne finde sted.
Læs også : Tusindvis af muleposer og keyhangers : Region Hovedstaden satte nye rekorder på Folkemødet i 2017
I 2017 lød de samlede udgifter til Kulturmødet på 4.399.210 kroner, hvor det igen var skatteyderne, der måtte holde for. Således bevilgede Morsø Kommune 1.045.000 kroner til mødet, der også det år strak sig over en weekend. Region Nordjylland, KulturKANten, der er et samarbejde mellem de nordjyske kommuner og Region Nordjylland, og Kulturministeriet, var også fremme med checkhæftet, da de hver bevilgede 500.000 kroner.
Hvad der præcist gemmer sig bag udgifterne, har man fra Morsø Kommunes side dog ikke haft den store lyst til at oplyse om. Selv om man fra kommunens side har tabt en klagesag, nægter man således på andet år at oplyse om, hvilke udgifter man eksempelvis har afholdt i forbindelse med kendisjournalister og andre, som de seneste år har optrådt på skatteydernes regning under Kulturmødet.
Vær den første til at kommentere