Minutpris for besøg af kongehuset : 1.555 kroner

Del artiklen her:

Alle sejl sættes til rundt om i Danmark, når den kongelige familie anført af Dronning Margrethe drager på sommertogt. Det kan også aflæses på den regning, som skatteyderne pålægges at betale for de korte besøg.

– Det er svært at bevise, at det har haft en gavnlig indvirkning på vores image, men jeg er slet ikke i tvivl om, at det har været godt givet ud – også her to år efter.

Sådan lød det fra Hans Ejner Bertelsen overfor Danmarks Radio, da den statslige medievirksomhed i efteråret gjorde status over, hvad det kostede de danske kommuner, når medlemmer af Kongehuset kommer på besøg. Ved at bygge sin historie på kommunernes regnskaber var DR nået frem til, at besøgene rundt om i landet med kongeskibet, hvert år i perioden 2014-2016 havde kostet værtskommunerne flere hundredetusinde kroner.

Men ved hjælp af aktindsigter, kan Journalista.dk ikke kun give et langt mere præcist billede af de reelle omkostninger. Det er også muligt at gå længere tilbage i tiden end 2014, for at få et reelt overblik over den udvikling, som skatteydernes udgifter til kongehusbesøg har haft.

Her under også i den gennemsnitlige pris per minut, når først og fremmest de mindre provinskommuner får fint besøg fra København.

 

Dyre minutter under havnebesøg

Tages udgangspunktet i Kongehusets sommertogter med kongeskibet, har det for Journalista.dk været muligt at opnå aktindsigter i perioden mellem 2011 og 2015. Et tidsrum der også skal ses i sammenhæng med, at sommertogtet ikke blev gennemført i sædvanligt omfang i 2016.

Mellem 2011 og 2015 gennemførte kongehuset 28 besøg, hvoraf det har været muligt at indhente bilagene fra dem alle. Dog med undtagelse af et besøg i Vejle, da den østjyske kommune, uanset at det er et lovkrav, ikke har villet udlevere deres bilag. Inklusiv moms viser en sammentælling af besøgene, at skatteydernes udgifter løb op i 15.119.293,74 kroner.

En gennemgang af Kongehusets kalender viser, at et besøg af sommertogtet typisk har en varighed af omkring 6 timer. Inkluderet er også den tid, der går med, at først og fremmest Dronning Margrethe får hilst på og spist med specielt indbudte gæster.

Det gør at den gennemsnitlige pris for et besøg af Kongehuset koster skatteyderne i værtskommunerne 1.555,48 kroner, eller hvad der svarer til næsten 26 kroner i sekundet.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*