Når kongehuset kommer forbi : Ingen smalle steder hos trængte kommuner

Del artiklen her:

Weber-grill, skuespilsundervisning og koncert med Dissing & Andersen. Det er blot nogle af de alternative udgifter, som kommunerne de seneste år har afholdt i forbindelse med Kongehusets sommertogter.

– Et royalt besøg brander byerne, siger de. Brander byerne? Sikke en gang vås. Hvornår har du sidst været i Fåborg eller Stubbekøbing, fordi en dame med gråt hår har klippet snore over dér?

På blandt andet denne måde tog Anne Sophia Hermansen, debatredaktør på Berlingske, i 2015 i sit eget medie afstand fra det forbrug, som afholdes af mange kommuner i forbindelse med besøg fra Kongehuset. Ifølge den tidligere studievært på TV2 News og Radio 24syv, ville enhver borgmester med respekt for sig selv sige nej til et besøg af Kongehuset, som på dette tidspunkt stod foran et af sine togter, da det var ren og skær spild af penge.

Men aktindsigter opnået af Journalista.dk blandt landets kommuner viser, at det langt fra er alle borgmestre, som deler Anne Sophia Hermansens opfattelse. Hverken i 2015 eller tidligere år, hvor der ligesom i 2016 har været brugt mange kommunale skattekroner på besøg af Dronning Margrethe og hendes familie.

 

Koncerter og skuespilsundervisning

De udleverede bilag slår samtidig fast, at opfindsomheden har været stor hos mange af værtskommunerne i forhold til, hvordan budgetterne har kunnet strækkes mest muligt. I en række tilfælde har der været tale om et overflødighedshorn, når den kongelige familie og fremmødte borgere har skullet underholdes.

Det var eksempelvis tilfældet i Aalborg i juni i 2014, hvor skatteyderne blev pålagt at betale for en række koncerter. Først og fremmest Poul Dissing & Benny Andersens optræden, som kostede 59.000 kroner. Hertil kom udgifter til Musikkens Hus i Nordjylland på 67.081 kroner, ligesom spillestedet Skråen fik 33.599 kroner for et koncertarrangement.

For at udvalgte fremmødte kunne få stillet sulten, havde Aalborg Kommune hyret et lokalt firma, som sidder på forhandlingen af Weber-grills i Danmark. Det fik inklusiv moms 18.000 kroner for at møde op og lave det, som ifølge den fremsendte faktura var et arrangement for 90 personer.

Udgifter der var med til at gøre, at Dronning Margrethes besøg i den nordjyske hovedstad inklusiv moms løb op i 750.927,35 kroner.

 

Festen afsluttes ofte med fyrværkeri

Noget billigere var monarkens besøg på Læsø i 2013, som ifølge de udleverede bilag medførte en udgift for skatteyderne på 517.165 kroner. Et budget der gjorde det muligt at hyre en skuespiller, som over en weekend for 22.415 kroner underviste embedsmænd hos Læsø Kommune. Øsamfundets besøg af Dronning Margrethe var også kendetegnet ved, at der skete indsættelse af en ekstra færgeafgang, hvilket i sig selv kostede lige under 60.000 kroner.

Udgifter der dog kun udgjorde en lille andel af den samlede regning, som inklusiv moms endte på 517.165 kroner.

En god fest afsluttes ofte med et festfyrværkeri, hvilket også har været tilfældet for en række kommuner, når de har haft kongeligt besøg. Sådan var det eksempelvis hos Hjørring Kommune, da den i 2011 fik besøg af den kongelige familie under dets sommertogt.

Her blev der indkøbt fyrværkeri til 50.000 kroner, mens de samlede udgifter til dronningens visit inklusiv moms lå lige under de 500.000 kroner.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*