Selvstyret betalte for samtalebog med Lars-Emil Johansen – bevilget af hans egne ansatte

Del artiklen her:

Lars-Emil Johansen er blandt Grønlands absolut mest kendte politikere. Alligevel var det nødvendigt med et kontant tilskud fra Selvstyret, da hans biografi skulle finansieres.

– Lars-Emil var overraskende åbenhjertig og svarede beredvilligt på mine mange spørgsmål, også de mere nærgående eller ubehagelige af slagsen. Han har en ret utrolig hukommelse.

Sådan lød det blandt andet fra Niels Ole Qvist, forfatter af en portrætbog om og bygget på samtaler med Lars-Emil Johansen, overfor den daglige arbejdsplads Sermitsiaq.AG, da bogen ”Den utæmmelige” blev præsenteret i slutningen af april. Her i fortæller den nuværende formand for det grønlandske parlament, Inatsisartut, om de op- og nedture, han blandt andet har haft under sin tid som grønlandsk regeringschef og medlem af det danske Folketing.

Men selv om Siumut-politikeren har været en af Grønlands absolut førende politikere siden Hjemmestyrets indførsel i 1979, syntes det alligevel været svært at finde finansiering af biografien. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos det grønlandske Selvstyre.

Herunder i den ansøgning som Mediehuset Sermitsiaq.AG indsendte til Selvstyret, for at få en økonomisk håndsrækning til ”Den utæmmelige”.

 

Tilskud til etablering af en ”fælles hukommelse”

Ansøgningen blev afsendt fra Mediehuset Sermitsiaq.AG til Selvstyret i slutningen af juni 2016, eller næsten 3/4 år før udsendelsen af ”Den utæmmelige”. Her i fortæller man fra mediehusets side, at bogen blandt andet skyldes et ønske om, at der skabes en fælles hukommelse for de ændringer, som Grønland har gennemgået under Lars-Emil Johansens tid i politik.

Af korrespondancen mellem Selvstyret og Mediehuset Sermitsiaq.AG fremgår, at man også har forsøgt at finde finansiering til projektet andre steder. Men samtidig vil man også ansøge Selvstyret, hvilket beskrives som ”naturligt”.

Ansøgningen til Selvstyret blev sendt til Bureau for Inatsisartut, som Lars-Emil Johansen er politisk chef for. Herfra lød det, at man meget gerne ville støtte :

– Formandskabet for Inatsisartut og Naalakkersuisut (den grønlandske regering, red.) ønsker derfor, som en gave i anledning af Lars-Emil Johanens 70 års fødselsdag, sammen at give en støtte til bogudgivelsen på 40.000 kroner.

 

Tradition for finansiering over skatten

Således var det Lars-Emil Johansens egne medarbejdere som var med til at beslutte, at Selvstyret ikke kun ville støtte med et ansøgt beløb på 20.000 kroner, men i stedet med 40.000 kroner.

Det er dog langt fra et enestående tilfælde, at Selvstyret giver væsentlige økonomiske tilskud til udgivelse af portrætbøger om ledende Siumut-politikere.

Således måtte skatteyderne også have den store pung fremme, da Jonathan Motzfeldt skulle have udgivet sine erindringer – hvilket betalt over politikerens egen repræsentationskonto.

De blev efterfølgende i stort omfang uddelt som julegaver til Selvstyrets ansatte, efter at en anden Siumut-politiker over sin repræsentationskonto, havde foretaget omfattende indkøb.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*