Politisk festival uden demokratisk kontrol : Folkemødet styres af bestyrelsesmedlemmer som udpeger hinanden

Del artiklen her:

Senere på dagen åbner Folkemødet på Bornholm, hvilket af arrangørerne promoveres som en demokratifestival. Det sker selv om, at dens ledelsesform langt fra er demokratisk.

Folkemøde

– Foreningen Folkemødet er den styrende organisation bag Folkemødet. Foreningen har til formål at udvikle, planlægge og afvikle Folkemødet i uge 24, i samarbejde med Bornholms Regionskommune. Foreningen har også til formål at udvikle andre arrangementer samt støtte initiativer til gavn for børn og unge, kultur og idræt på Bornholm.

Sådan lyder en del af den præsentation, som Foreningen Folkemødet giver af sig selv på Folkemødets hjemmeside. Med et navn som ”Foreningen Folkemødet”, skulle man måske umiddelbart tro, at Folkemødet bliver ledet af en traditionel almennyttig forening, hvor alle kan melde sig ind mod at betale et kontingent. Men sådan forholder det sig langt fra med Foreningen Folkemødet, hvilket blandt andet gør, at offentligheden kun kan få en minimal indsigt i, hvad man fra foreningens side bruger de mange skattekroner på, som er med til at finansiere den årlige politiske festival.

Læs også : Tømmer rådhuset under Folkemødet : Københavns Kommune brugte over 300.000 kroner på Bornholm i 2018

Det skyldes at foreningen anført af formanden Jann Sjursen, hverken er politisk udpeget eller kontroleret – men i stedet er såkaldt selvsupplerende.

 

Folkemødets forening beslutter selv optagelsen af nye medlemmer

Det vil sige, at det er foreningens medlemmer der beslutter, hvem der skal optages. En fremgangsmåde der også kendes fra Den Internationale Olympiske Komite, hvis medlemmer heller ikke udpeges af de deltagende nationer, men alene af dem, der i forvejen sidder i komiteen.

Aktuelt har Foreningen Folkemødet 15 medlemmer, hvilket ud over Jann Sjursen, der løbende trækker overskrifter i forbindelse med at han som tidligere minister har modtaget ministerpension i snart 25 år, blandt andet drejer sig om den tidligere minister og EU-kommissær, Connie Hedegaard, Bornholms borgmester, Winni Grosbøll, advokaten Bruno Månsson og direktøren for Nordisk Film, Allan Hansen.

Læs også : TV2-stjerne scorede kassen på Folkemødet : Københavns Kommune betalte 20.000 kroner for 45 minutters optræden – og 10 minutters telefonsamtale

Ifølge Folkemødets kommunikationsafdeling er det dog helt naturligt, at det er medlemmerne af Foreningen Folkemødet der beslutter, hvem der skal lede årets uden sammenligning største politiske festival :

– Det er bestyrelsen, der vælger nye medlemmer. Der kan være op til 16 medlemmer af Foreningen, og pt er der 15. Hvis man gerne vil være medlem, og mener, at man kan bidrage med et element, der mangler i den nuværende medlemskreds, så står det enhver frit for at sende en mail eller på anden vis tage kontakt til enten vores formand eller direktør – eller andre i foreningen. Dette sker i øvrigt fra tid til anden.

Foreningen Folkemødets seneste offentliggjorte regnskaber

 

Voldsom stigning i indtægterne på ét enkelt år

Tidligere var Folkemødet styret af Bornholms Regionskommune, hvilket gjorde at offentligheden kunne få adgang til oplysninger om, hvordan skatteydernes midler blev brugt. Men i kraft af at Folkemødet de seneste år har været ledet af Foreningen Folkemødet, er det ikke længere tilfældet.

Således er det eksempelvis ikke længere muligt at få oplyst, hvilke lønninger der udbetales til hvilke medlemmer af Foreningen Folkemødet, og hvem Folkemødet indgår aftaler med og på hvilke vilkår det sker.

Læs også : Kommunalt vandværk fyrer den af med lønninger på statsministerniveau, bestyrelsesmøder til over 40.000 kroner og dyre rejser til Folkemødet

Det på trods af at regnskaberne for Foreningen Folkemødet viser, at der indenfor kort tid er sket store stigninger i såvel udbetalte lønninger som afholdte udgifter.

Del artiklen her:
2 Comments

  1. Evt. Se på hvad Norddjurs spenderer på dette års folkemøde set i lyset af deres elendige økonomi.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*