Rapport dokumenterer fråds blandt politikere og embedsmænd : Men den kradser kun i overfladen

Del artiklen her:

Hvor stort omfanget har været af fråds med skatteydernes penge i forbindelse med Forfatningskommissionens arbejde er langt fra noget, som det grønlandske Selvstyre ønsker at offentligheden skal have adgang til oplysninger om.

Tidligere på måneden satte grønlandsk politik på en iøjnefaldende måde for en sjælden gangs skyld dagsordenen i Danmark, efter Aki-Matilda Høegh-Dam nægtede at tale dansk på Folketingets talerstol. Det eksempelvis på trods af, at hun i forbindelse med deltagelse i konkurrencen Miss Danmark oplyste både at tale grønlandsk, dansk og engelsk.

Udtalelserne fra Aki-Matilda Høegh-Dam kom i forlængelse af offentliggørelsen af udkastet til en forfatning for et selvstændigt Grønland, som efterhånden har været undervejs i en årrække. Et arbejde ledet af et sekretariat med en række ansatte og en bestyrelse styret af nuværende og forhenværende politikere, hvilket eksempelvis vil sige den tidligere regeringschef Kuupik Kleist.

Læs også : Behandling på sex- og pornoafvænningsklinik, vaginaltablet og vaseline : Politiker shop-amok med partiets kreditkort – finansieret af skatteyderne

Men i Grønland er det ikke kun arbejdet med selve den potentielle lovtekst, som har fyldt meget, når talen er faldet på den såkaldte Forfatningskommission. Det samme har det store forbrug af repræsentationsmidler, som de ansatte og deres politiske chefer har lagt for dagen.

 

Forfatningskommission og departementschef blokerer for adgang til frådsebilag

Der er dog ikke tale om udgiftsbilag, som Selvstyret mener at offentligheden skal have adgang til. Således har departementschefen i Formandens Departement, Hans-Peder Barlach Christensen, som svarer til stillingen Barbara Bertelsen bestrider i Danmark som departementschef i Statsministeriet, overfor Journalista.dk oplyst i en email, at der ikke sker udlevering. Det uden at oplyse, hvilken lovgivning nægtelsen sker på baggrund af.

Læs også : Lydoptagelser : Partikassen var så tom at sekretær ikke kunne få løn – hvorefter hovedbestyrelsesmedlem foreslog ”lokumsaftale”

En afvisning der kommer i direkte forlængelse af offentliggørelsen af en rapport fra revisionsfirmaet EY, der fastslog det store forbrug på restauranter og barer. Efterfølgende blev historien kommenteret i begge landsdækkende grønlandske medier, de statsejede KNR og Sermitsiaq.AG, hvor politikere over en bred kam tog afstand fra dét, der blev anset for frådseri.

Læs også : Kontanthævninger på kontanthævninger uden underbilag – og frisørbesøg : Politiker med rødglødende partikort finansieret af skatteyderne

Men bag historien gemmer der sig det markante, at det slet ikke er det fulde overblik over forbruget af skatteydermidler på Forfatningskommissionens arbejde, der er blevet gennemgået af revisorerne. Det skyldes at den ellers i grønlandske medier meget omtalte rapport, alene vedrører 2021.

Hvad der er sket forud for og efter 2021, er heller ikke noget, som Forfatningskommissionens sekretariat har ønsket at belyse.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*