Rigspolitiet ser stort på reglerne : Fremsender ikke ulovlig minkordrer – og gemmer sig bag standardbesvarelser og anonyme medarbejdere

Del artiklen her:

Selv om Rigspolitiet er Danmarks øverste politimyndighed, går det på trods af et lovkrav og udtalelser fra Folketingets Ombudsmand særdeles trægt, når det handler om at udlevere dokumenter om egen ageren under minkskandalen.

Rigspolitiet er Danmarks øverste politimyndighed, hvorfor det blandt andet er embedsmændene herfra, der har til opgave at kontrollere, om kollegaerne rundt om i landets politikredse følger reglerne. Således er det også Rigspolitiet der har til opgave at irettesætte og uddele eventuelle tjenestelige påtaler til landets politifolk, hvis ikke der leves op til de krav, der med rette kan stilles.

Derfor skulle man umiddelbart også tro, at Rigspolitiet selv ville gå forrest, når det handlede om at overholde reglerne. Eksempelvis i forhold til at give offentligheden fuld adgang til oplysninger om, hvilken rolle Rigspolitiet spillede, da man herfra i efteråret bistod en række andre offentlige myndigheder med aflivning af landets mink.

Læs også : Dokumentationen er pist væk : Mette Frederiksen fik gratis produceret PR-video for skattekroner – men Statsministeriet aner ikke hvordan det foregik

Det vel og mærke aflivninger, der efterfølgende er blevet fastslået som værende Grundlovsstridige. Det da man ikke fra myndighedernes side havde hjemmel til, på den måde at nedlægge et helt erhverv.

Udtalelser fra Rigspolitiet omkring manglende fremsendelse af minkordrer

 

Ser stort på afgørelse fra Folketingets Ombudsmand

Siden nedlukningerne har vi på Journalista.dk forsøgt at finde frem til, hvilke myndigheder der traf hvilke beslutninger – og hvornår og hvordan det skete. Blandt andet hos Rigspolitiet, som dog langt fra synes at have travlt med at udlevere de bilag, der relaterer sig til egen ageren.

Læs også : Justitsministeriet har fundet ulovlig minkordrer – men nægter at udleverer den

Tilbage i december lød det således fra landets øverste politimyndighed, at man forventede at kunne fremsende bilagene senest den 6. januar. Da der stadig ikke var sket fremsendelse i slutningen af januar, rykkede vi for svar. Da det kom fra Rigspolitiet skete det i form af, hvad der bedst kan beskrives som endnu en standardskrivelse. Her i oplyser fuldmægtigen Astrid Nielsen, at corona-situationen stadig er en afgørende årsag til den manglende fremsendelse.

Læs også : Dokumentationen er pist væk : Statsministeriet har ingen notater om opkald hvor Mette Frederiksen krævede nedslagtning af mink overfor brancheformand

Det på trods af at Folketingets Ombudsmand tidligere på vinteren fastslog, at sådanne generelle henvisninger til corona i udsættelser af aktindsigtsbegæringer er i strid med reglerne. Det blandt andet ud fra betragtninger om, at myndighederne for længst burde have kunnet opbygge systemer, der gør det muligt at overholde de almindelige fremsendelsesfrister.

Læs også : Forsvaret : Vi handlede efter ordre fra Fødevarestyrelsen – som brugte hjemmel uden mulighed for aflivning af mink som retsgrundlag

På trods af afgørelsen fra Folketingets Ombudsmand, er det alligevel corona-situationen, som også Rigspolitiets presseafdeling henviser til overfor Journalista.dk, som årsag til den manglende fremsendelse. Det i form af en email afsendt af den anonymiserede medarbejder ”Andreas” :

– Vi beklager den lange sagsbehandlingstid på din aktindsigtsanmodning. Vi bestræber os så vidt muligt på at besvare aktindsigter inden for svarfristen, men desværre er det ikke altid muligt. I dette tilfælde skyldes den lange svarfrist dels den ekstraordinære situation, vi befinder os i med Covid-19, hvilket har vanskeliggjort koordinationen og indsamlingen af informationer, og det store antal Covid-19-aktindsigter politiet har modtaget og skal behandle.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*