Skatteborgernes regning for besøg af Kongehuset : 559.973 kroner

Del artiklen her:

Når medlemmer af Kongehuset kommer på besøg, er det langt fra en billig oplevelse for skatteyderne. I gennemsnit koster det over den halve million, når Dronning Margrethe lægger til kaj.

– Vi er beæret og stolte over muligheden for at få lov til at præsentere vores dejlige del af landet for Dronningen. Derfor har vi også i samarbejde med Kongehuset anstrengt os for at sammensætte intet mindre end et fantastisk program.

Sådan lød det ifølge TV2 Øst fra Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, da det vinteren 2016 blev offentliggjort, at Dronning Margrethe stod foran et besøg på sydhavsøen. Det ville ske med kongeskibet, som hun også ville bruge til at rejse frem og tilbage til Lolland med.

Hvad der dog ikke fremgik af den udsendte pressemeddelelse var, hvad det ville koste den økonomisk pressede kommune at få besøg af monarken.

Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Journalista.dk ikke kun har fået udleveret fra Holger Schou Rasmussens kommune, men også de andre værtskommuner for kongelige besøg i perioden 2011 til 2016.

 

Sommertogtet : Standardiseret besøg af Dronning Margrethe

De fremsendte bilag viser, at det først og fremmest er Kongehusets sommertogter, som kan siges at følge en fast fremgangsmåde både i forhold til aktiviteter og tidsplan. Typisk er der tale om besøg af omkring 6 timers varighed, som starter ved at kongeskibet lægger til kaj, hvilket efterfølges af forskellige lokale aktiviteter. På samme måde som besøgene også indeholder middage eller frokoster, hvor medlemmer af den kongelige familie mødes med byrådsmedlemmer og andre fremtrædende medlemmer af lokalsamfundet.

I sin traditionelle form er sommertogterne blandt andet blevet gennemført i perioden mellem 2011 og 2015, hvor først og fremmest Dronning Margrethe aflagde 28 besøg i hovedsageligt jyske byer. Af disse er det lykkedes for Journalista.dk at få aktindsigt i 27 af besøgene, da Vejle Kommune, på trods af at der er tale om lovpligtig fremsendelse, kun har fremsendt bilag for et af i alt to besøg af monarken indenfor denne periode.

Aktindsigterne viser, at det inklusiv moms i alt har kostet værtskommunerne 15.119.293,74 kroner, da kongehuset i perioden mellem 2011 og 2015 lagde vejen forbi under sommertogtet. Således kostede det dem inklusiv moms i gennemsnit 559.973 kroner, når Dronning Margrethe og andre familiemedlemmer aflagde officielle besøg.

 

Normen gik også igen under kongehusbesøg i 2016

Bag tallene gemmer der sig det iøjnefaldende, at der mellem 2011 og 2015 har været meget stor forskel på de udgifter, som kommunerne har brugt sommertogtet.

I to tilfælde kostede det skatteyderne over millionen, at monarken besøgte deres kommune. I 2013 var det Vordingborg Kommune, som inklusiv moms brugte 1.278.735 kroner på det royale besøg, mens Billund Kommune året før brugte 1.000.728,73 kroner inklusiv moms.

I den billige ende var de besøg, som Dronning Margrethe aflagde i Brønderslev i 2011 og Ringkøbing-Skjern i 2014. Visitten i det nordjyske blev begrænset til kun at koste 94.847 kroner, mens vestjyderne brugte 268.741,18 kroner på monarken.

Trenden med at bruge på den dyre side af 500.000 kroner for et besøg af kongehuset, fortsatte også gået i 2016. Ifølge aktindsigter fremsendt fra Favrskov Kommune, brugte østjyderne 691.177,49 kroner inklusiv moms, da Dronning Margrethe i september dette år lagde vejen forbi Hinnerup og omegn.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*