Folketinget er ikke omfattet af reglerne om aktindsigt, hvorfor det er sjældent, at offentligheden kan kigge medlemmerne og administrationen over skulderen. Bedømt på et vådt besøg i Tivoli, synes der måske at være en meget god grund til, hvorfor politikerne ikke ønsker kritiske øjne på deres forbrug af skatteydernes penge.
Når Folketingets Retsudvalg træder sammen, er det som dets navn mere end antyder, for at diskutere juridiske forhold. Eksempelvis i forhold til Retsplejelovens udformning, ligesom udvalget typisk også beskæftiger sig med andre områder, der hører under rets- og politivæsen.
Derfor skulle man måske også tro, at udvalgets medlemmer ville gå forrest, når det handlede om at overholde gældende regler. Eksempelvis når medlemmerne med følgeskab af ledende embedsmænd, afholder sin årlige sommermiddag. I 2017 skete det i Grøften i Tivoli, hvis udgifter Journalista.dk har fået adgang til aktindsigter fra. Hvilket kun har været muligt, da Justitsministeriet anført af den daværende departementschef Barbara Bertelsen, der i dag indtager stillingen som den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet, betalte en del af udgifterne.
Læs også : Snapsefesten fortsætter i Guldborgsund – som nægter at fortælle hvem der deltog i festlighederne
Årsagen til at udgifterne afholdt i 2017 først nu er muligt at få adgang til, skyldes et særdeles langtrukkent forløb med Justitsministeriet. Således udskød ministeriets embedsmænd igen og igen udleveringerne, ligesom de i en periode også helt nægtede at give adgang til bilag, der relaterede sig til Barbara Bertelsens repræsentationsudgifter.
Kuvertpris over grænsen for repræsentative middage ifølge Justitsministeriet
Når man ser på Retsudvalgets sommerudflugt i 2017, er det måske meget forståeligt, hvorfor embedsmændene i dén grad trak udleveringen af bilagene ud. For skatteyderne måtte holde for, da politikerne og embedsmændene slog sig løs på en af Danmarks mest kendte restauranter.
Læs også : Snapsen flyder igen på Køge Havn : Borgmester og viceborgmester førte an ved våd julefrokost
Således viser de udleverede opgørelser fra Justitsministeriet, at det i alt løb op i 19.020 kroner, da politikerne og embedsmændene satte sig til bords. En vsæentlig del af regningen var maden, som blev indtaget – hvilket i sig selv stod skatteyderne i 11.452 kroner. Samtidig blev der også taget godt véd i forhold til forskellige former for alkohol. Således blev der eksempelvis indkøbt velkomstdrinks i form af cava for 1.196 kroner, mens alene fadøl i form af Carlsberg Krus til 65 kroner stykket, medførte en regning på 1.170 kroner. Regningen viser samtidig, at der også blev indtaget stærkere former for alkohol som snaps under festlighederne.
Med anslået 14 deltagere til middagen svarer det til, at hver kuvert i gennemsnit stod skatteyderne i 1.358 kroner. Udgiften var i en størrelsesorden der gjorde, at ledende embedsmænd fik løftede øjenbryn. Blandt andet hos Justitsministeriets dirftsøkonomichef, som i en email til en af sine kollegaer, blandt andet skrev følgende den 7. juni 2017 :
– Som jeg ser regningen er der givet velkomstdrink, øl og snaps der svarer til mere end de regler (som endnu ikke er godkendt), som vi læner os op.
Jeg håber, at der er flere i dag, som tager informationerne fra journalista.dk mere alvorligt end de mange, der ignorerede salig Mogens Glistrups advarsler om de “ansvarlige” politikere:
https://www.youtube.com/watch?v=jqiapwDoePE&ab_channel=MogensGlistrupradiointerviews