Statsministeriet har fundet ulovlige ordrer om nedslagtning af mink – men nægter at udlevere dem

Del artiklen her:

Mette Frederiksens ministerium mørklægger hvad der præcist foregik, da man fra politisk hold besluttede at nedlægge minkerhvervet – på trods af manglende lovhjemmel.

Hvad vidste og gjorde statsminister Mette Frederiksen, da den Grundlovsstridige nedlukning af minkerhvervet skete i efteråret. Eller sagt på en anden måde : Var det rent faktisk hende der gav ordren om, at alle landets mink skulle slåes ihjel, selv om myndighederne ikke havde tilstrækkelig lovhjemmel?

Læs også : Mette Frederiksen ansætter tro væbner – og giver hende en årsløn på 2.417.947 kroner

Det har været vinterens helt store politiske spørgsmål, hvilket blandt andet har medført nedsættelse af en såkaldt Granskningskommission. En ny form for undersøgelseskommission, som skal foregå væsentligt hurtigere, end hvad der eksempelvis kendes fra den dommerundersøgelse, som blev gennemført efter Inger Støjbergs barnebrudssag.

Læs også : Dokumentationen er pist væk : Mette Frederiksen fik gratis produceret PR-video for skattekroner – men Statsministeriet aner ikke hvordan det foregik

Hvad Granskningskommissionen præcist kommer til at gennemgå af bilag og anden form for dokumentation, er dog i sagens natur stadig et åbent spørgsmål, da den endnu ikke har startet sit arbejde. Men allerede nu synes man fra Statsministeriets side at have lagt sig fast på, at offentligheden ikke må få adgang til dokumenter, som kommissionen eventuelt kunne finde interessant.

Del af afgørelse fra Statsministeriet

 

Statsministeriet : Udlevering kan få afgørende negativ for kommissions kommende arbejde

Det fremgår af et svar på en aktindsigtsbegæring, som Journalista.dk har sendt til Statsministeriet. Her i svarer ministeriet, at man tilsyneladende faktisk har fundet dokumenter med direkte forbindelse til nedslagtningerne af minkene – men at de ikke skal udleveres :

– Ved vurderingen af, om udlevering af materialet vil være skadelig for kommissionens gennemførelse af sin undersøgelse, skal det således tillægges vægt, hvor nært forestående kommissionens undersøgelse er (»nærhedskriteriet«), samt på de pågældende dokumenters og oplysningers karakter, herunder om der i forhold til en kommende undersøgelseskommissions arbejde vil være tale om centrale dokumenter og oplysninger (»kravet om centrale oplysninger«).

Læs også : Mette Frederiksen ansætter endnu en rådgiver – til 1.367.417 kroner i årsløn

Ifølge Statsministeriet gælder afslaget endda enhver form for generel omtale af de dokumenter, den kommende kommission kunne finde interessant :

– Statsministeriet finder, at der er en nærliggende risiko for, at de dokumenter, der er omfattet af din aktindsigtsanmodning, vil skulle oversendes til den kommende kommissionsundersøgelse til brug for dets arbejde. Statsministeriet har på den baggrund undtaget samtlige dokumenter fra din adgang til aktindsigt. Det gælder endvidere aktlister med oversigt over de identificerede dokumenter.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*