Statsmonopol på internet under angreb – de offentlige myndigheder og selskaber gør intet

Billede fra konkurrence om gratis internet afholdt af Jan Joe Seidsen
Del artiklen her:

Mens salg af internet for længst er blevet liberaliseret i Danmark, forholder det sig ganske anderledes i Grønland. Her kæmper det selvstyrekontrollerede Tusass med næb og klør for at undgå, at andre aktører som Starlink skal komme ind på markedet. Alligevel griber det ikke ind overfor en konkurrence, som bryder med statsmonopolet på internet. En konkurrence der samtidig synes at dokumenterer, at der er udbredt utilfredshed med Tusass og dets eneret.

Selv i små lande som Danmark er der et stort udbud af internetudbydere, som virksomheder og forbrugere frit kan vælge mellem. En konkurrence som derved sikrer slutbrugerne, at de betaler så lidt som muligt for den ydelse, de ønsker.

Sådan forholder det sig ikke i Grønland, hvor Selvstyret har udstyret sit eget i høj grad politisk kontrollerede selskab Tusass med monopol på at sælge internet. Det på trods af at eksempelvis Starlink uden problemer kan bruges i Grønland, hvilket eksempelvis ville muliggøre internet i mindre byer til helt andre priser end dem, som Tusass sælger til.

Det er dog langt fra alle, som er enige i Tusass’ monopol og de priser, virksomheder og forbrugere tvinges til at betale. En af dem er Jan Joe Seidsen, der på Facebook har igangsat en konkurrence, som i dén grad må siges at have opnået opmærksom på verdens største ø. Her udbyder han nemlig en antenne til Starlink og et års forbrug af internet fra Elon Musks selskab til dem, der deler hans opslag med ordene ”Stop Tusass Monopol”.

Hvilket der i skrivende stund er mere end 600, der har gjort. Vel og mærke delinger fra i høj grad personer bosat i Grønland, som kun har under 60.000 indbyggere.

På Journalista.dk har vi kontaktet såvel den grønlandske telestyrelse, der har til opgave at håndhæve formodede lovovertrædelser af denne type, og Tusass, for at få en udtalelse om, hvordan myndigheden og selskabet forholder sig til Jan Joe Seidsens konkurrence. Herunder også om og i givet fald, hvordan de vil håndhæve Tusass’ monopol.

Men ingen af partnerne er vendt tilbage på vores henvendelser – ligesom konkurrencen stadig kører.

 

Andre artikler om Grønland

Grønlands elite brugte flere hundrede tusinde skattekroner på sin egen håndboldfest – mens hjemløsheden eksploderer

Grønlandske public-service-medie vil ikke stå tilbage for kollegaerne på DR : Udbetaler også millionlønninger

Mens pædofiliofre lades i stikken : Grønlandsk minister brænder 200.000 kroner af på USA-tur

Grønlandsk kommune skærer ned på herberge : Brugte flere hundrede tusinder på ferierejse til Tyrkiet

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*