Storrejsende klimaforkæmper påstod hendes utallige rejser var klimakompenseret – hvilket benægtes af Københavns Universitet

Klimarådets pressefoto af Kathrine Richardson
Del artiklen her:

Miljøprofessoren Katherine Richardson mener selv, at der bliver klimakompenseret for hendes mange og lange rejser. Det er dog ikke en opfattelse, som deles hendes arbejdsgiver Københavns Universitet.

Katherine Richardson Klimarådet

Igennem de seneste år har Katherine Richardson, der til dagligt arbejder som professor i biologisk oceanografi på Københavns Universitet, markeret sig som en markant stemme i den danske miljødebat.

Det er blandt andet sket som medlem af Klimarådet, hvis hovedopgave blandt andet er at rådgive den siddende regering om hvilke transportformer, der er bedst for miljøet. Hvilket har medført faste udtalelser fra rådet om, at det vil være særdeles skadeligt for miljøet, hvis ikke danskerne skærer afgørende ned på brugen af flyrejser.

Læs også : Professor kræver at danskerne skal flyve mindre – men flyver selv over 53.000 kilometer på ét år

Men det er dog ikke nødvendigvis en holdning, der gælder Klimarådets egne medlemmer som Katherine Richardson. Således har Journalista.dk kunnet afsløre, at hun alene via sit arbejde for Københavns Universitet, har fløjet over 53.000 kilometer indenfor ét enkelt kalenderår. På samme måde som Katherine Richardson også har været en fast gæst på fly, som har bragt hende til eksotiske destinationer som Bermuda og Fort Lauderdale.

Det endda selv om at Katherine Richardson også selv mener, at flyrejser er særdeles skadelige for miljøet.

Udtalelse fra Københavns Universitet omkring klimakompensation af rejser foretaget af Katherine Richardson

 

Københavns Universitet : Vi har slet ikke hjemmel til at købe klimakompensation

Men i en email fra Katherine Richardson til Journalista.dk har miljøforskeren tidligere oplyst, at hendes rejser for Københavns Universitet ikke har medført en unødvendig belastning for miljøet, da universitetet har indkøbt såkaldt klimakompensation :

– Flyvning er, på godt og ondt, en vigtig del af mit arbejde. Jeg kan tilføje, at hovedparten af mine flyrejser i de senere år har været ”klimakompenseret”. Jeg er opmærksom på, at der kan være problemer med den kompensering. Imidlertid mener jeg, at det er vigtigt fordi det – alt andet lige – er med til at mobilisere midler til den samfundsmæssige omstilling, der er nødvendigt, at bringe os på en mere bæredygtig samfundskurs

Læs også : Bermuda, Fort Lauderdale og Costa del Sol : Miljøforkæmper med forkærlighed for eksotiske destinationer – på skatteydernes regning

Men overfor Journalista.dk oplyser Københavns Universitets juridiske afdeling, at det ikke er korrekt :

– Katherine Richardsons udtalelse om, at der er betalt klimakompensation, kan ikke bekræftes af KU (Københavns Universitet, red.).

Læs også : Klimaforkæmper efter at have fløjet 53.156 kilometer på ét år : Flyvning udgør en stor miljøbelastning

Det skyldes ifølge Københavns Universitet, at man slet ikke har lovhjemmel til at købe klimakompensation :

– Med den begrundelse har staten ikke hjemme til at klimakompesere for flyrejser købt for skattekroner. KUs bevillinger skal vendes til de formål de er givet, og det at købe klimakompensation kan ikke siges at falde direkte indenfor KUs formål.

Katherine Richardson er ikke vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.

Københavns Universitets oplysninger om lovgrundlag

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*