Udgifter til hjemsendelse af afviste asylansøgere eksploderet : 83 millioner kroner brugt på 6 år

Del artiklen her:

Når en udvist asylansøger skal forlade Danmark, sker det langt fra altid frivilligt. Det kan også ses på de udgifter, som politiet og udlændingemyndighederne afholder i denne forbindelse.

– Der er en kerne, som skal udsendes til nogle problemlande, hvor der kan være en lang liggetid. Og så er der en stor gruppe, hvor der er tilgang til udsendelsesposition og afgang, så der er et flow.

På blandt andet denne måde gjorde Richard la Cour, centerchef i Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter, i januar for Berlingske status over, hvordan situationen var med udsendelse af afviste asylansøgere. Richard la Cour slog samtig fast, at det var et forholdsvist stabilt antal afviste asylansøgere, som politiets specialenhed forestår den praktiske del af udvisningen af.

Hvad Richard la Cour dog ikke kom ind på overfor formiddagsavisen var, hvad hjemsendelserne koster de danske skatteborgere. Det fremgår i stedet af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos Rigspolitiet.

En opgørelse der dog ikke fastslår hvor mange afviste asylansøgere, der de seneste år er blevet hjemsendt. På samme måde som Richard la Cours kolleger heller ikke har ønsket præcist at opgøre, hvilke nationaliteter som stod bag hovedparten af Rigspolitiets Nationale Udlændingecenters opgaver i forbindelse med hjemsendelserne.

 

Dyrt – også at aflyse hjemsendelserne

Den fremsendte oversigt slår dog fast, at det langt fra er en billig oplevelse for skatteyderne, når der sker eller forsøges hjemsendelse af udviste asylansøgere. I perioden mellem 2011 og 2016 har det i alt kostet 82.828.959 kroner, hvortil kommer politifolkenes lønninger og andre faste udgifter til deres daglige arbejde.

Bag tallene gemmer der sig det interessante, at udgifterne er steget voldsomt indenfor de seneste år. I 2011 lød regningen på 5.086.545 kroner, mens den året efter stod i 7.466.838 kroner. Herefter blev skatteyderes regning mere end fordoblet, da årene 2013, 2014 og 2015 kostede henholdsvis 18.277.488 kroner, 19.597.068 kroner og 18.739.004 kroner. En størrelsesorden der også må formodes at blive tilfældet, når 2016 kan gøres fuldstændigt op. Ifølge politiets foreløbige opgørelser for 2016, har året på denne konto kostet 13.662.016 kroner.

Hvor dyrt det kan også være at aflyse forsøg på udsendelser, viser eksempelvis et hjemsendelsesforsøg den 17. oktober 2014. Selv om hjemsendelsen til Kosovo hurtigt blev aflyst, nåede den alligevel at koste 11.195 kroner.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*