Ugifte samlevende – hvilke juridiske konsekvenser har det ikke at være gift?

Del artiklen her:

Hvis et par har boet sammen i mange år, er de så juridisk gift – eller skal de ikke forvente at få noget med sig, hvis forholdet går i opløsning?

Mange par der har boet sammen i en årrække, omtaler typisk hinanden som mand og kone. Hvilket måske ikke kan synes som den store forskel i forhold til et egentligt ægtepar, men i juridisk forstand er den afgørende.

Det skyldes at man som ugift samlevende, ikke har et såkaldt formuefællesskab med sin partner. Det skal ses i sammenhæng med at ægtefællers forhold per definition også har et økonomisk aspekt, som får betydning, hvis de skulle gå fra hinanden. Således er tommelfingerreglen for ægtepar, at de i denne situation skal dele deres aktiver og passiver forholdsvist ligeligt mellem sig.

Sådan forholder det sig ikke for de ugifte samlevende, da der her som absolut udgangspunkt vil være ejeren af selv store værdier som fx biler, der kan tage disse med sig ved forholdets afslutning. Det vel og mærke uden, at den nu tidligere partner kan forvente at blive kompenseret, uanset om denne igennem en årrække har været med til at betale udgifterne til eksempelvis en dyr bil.

De uheldige konsekvenser af ikke at være gift, kan undgås ved at indgå en såkaldt samejeoverenskomst. En aftale mellem de ugifte samlevende om, hvad der skal ske med bestemte værdier, mens forholdet står på – og hvis de efterfølgende går fra hinanden.

Juristkontoret er specialister i familieret, hvilket også vil sige udarbejdelsen af samejeoverenskomster. Det tager firmaets jurister inklusiv moms 1.499 kroner for, hvilket sker med prisgaranti.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*