Ugifte samlevende – hvad sker der hvis ikke der er indgået aftaler om fast ejendom?

Del artiklen her:

Hvis du har boet sammen med din kæreste i mange år og måned efter måned betalt til hans eller hendes hus – skal du så regne med at få nogen former for kompensation, hvis I går fra hinanden?

Det korte svar er et klart nej, og det er der faktisk en meget simpel forklaring på. Nemlig at I ikke er gift og derfor ikke har det, som for ægtefæller hedder formuefællesskab.

Det vil sige at ægtefællernes økonomi må formodes at være så sammenblandet, at de ved separation og skilsmisse skal dele deres aktiver og passiver forholdsvist ligeligt med hinanden. Men netop fordi samlevende kærester ikke har formuefællesskab, skal de som absolut udgangspunkt hverken dele noget med hinanden ved samlivsophævelse – eller på anden måde kompensere hinanden.

Heller ikke selv om der er tale om store værdier som et hus eller en lejlighed, som parret boede i sammen. Her vil det være ejeren, som kan få lov til at blive boende i sin faste ejendom, uden at skulle betale noget til den nu tidligere samlever. Det næsten uanset hvor meget, den pågældende har været med til at betale til huset eller lejligheden.

Kun i de sjældne situationer hvor tilskuddet har været meget stort og typisk også hvor ikke-ejeren har været med til at kautionere for købet, vil der kunne forventes en kompensation. Men dog langt fra i en størrelsesorden, som står mål med mangeårige indbetalinger.

Måden at undgå at komme i denne type problemer, er ved at indgå en såkaldt samejeoverenskomst. Det vil sige en aftale indgået mellem de samlevende kærester om, hvad der skal ske, hvis de går fra hinanden. En kontraktstype Juristkontoret har specialiseret sig i, og som firmaets jurister kun tager 1.499 kroner for at udarbejde – hvilket endda er med prisgaranti.

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*