Viborgs alternative rejse til Sverige : Chartrede privatfly for at komme til Luleå

Del artiklen her:

Der blev gået grundigt til værks, da Viborg researchede Luleås succes som datacenter for Facebook. Det i et chartret privatfly til flere hundrede tusinde kroner, så den kommunale top i samlet flok kunne drage til Sverige.

– Vi har ikke truffet nogen endelig beslutning om at komme til Danmark. Det tager år at klargøre området til et nyt datacenter, og på grund af den lange optakt evaluerer vi altid potentielle nye lokationer, når vi udvider vores globale infrastruktur.

Sådan lød det ifølge Ritzau fra Facebooks kommunikationsansvarlige i Norden, Peter Münster, da han den 2. oktober i år overfor nyhedsbureauet oplyste, at internetgiganten overvejede at investere i et datacenter i Viborg.

Selv det amerikanske selskab således langt fra er sikre på oprettelsen af et datacenter, har viborgenserne alligevel brugt store beløb på at undersøge, hvordan andre kommuner tidligere har samarbejdet med Facebook om lignende projekter. Det fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk har opnået i blandt andet rejseomkostninger hos den jyske kommune.

De viser blandt andet, at Viborg Kommune chartrede et privatfly, så der kunne sendes en stor delegation til den østsvenske by Luleå, hvor der allerede er et Facebook-datacenter.

 

Embedsmænd og politikere fyldte godt op på privatflyet

Chartringen skete hos Sun Air, der blev betalt 182.000 kroner for opgaven.

Ifølge de fremsendte bilag, tog i alt 32 politikere og embedsmænd plads på privatflyet, da det den 9. april 2015 fløj tur/retur mellem Karup og Luleå. Derved var der også plads til en lang række byrådsmedlemmer anført af borgmesteren Torsten Nielsen, ligesom viceborgmesteren Per Møller Jensen også var at finde blandt de sammenlagt ti lokalpolitikere. De blev ledsaget af kommunens administrative top, hvilket blandt andet skete i skikkelse af kommunaldirektøren, en direktør og erhvervs- og udviklingschefen.

Brugen af privatfly til Sverige kommer i forlængelse af, at Viborg Kommune oplyser at være udfordret på økonomien. Torsten Nielsen, oplyste eksempelvis i januar 2016 overfor Viborg Folkeblad, at det ville blive svært at finde varslede besparelser for 72 millioner kroner, hvilket blandt andet ville komme til at gå ud over kommunens handicappede og ældre.

——-

Journalista.dk gennemgik i august 2017 en opgradering. Da du læser en artikel fra dets arkiv, er der i forbindelse med opgraderingen ikke medtaget bilag.

Det anførte udgivelsestidspunkt svarer til det, hvor artiklen oprindeligt blev lagt ud på Journalista.dk.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*