Lisbeth Zornig Andersen kalder sig selv for en social entreprenør. Men hovedparten af virksomhedsdriften, synes dog at være at holde foredrag for kommuner, som betaler dyrt for at høre Zornig fortælle om andres fattigdom.
– Huset Zornig arbejder på at forny og forbedre indsatsen over for samfundets socialt mest udsatte mennesker.
På blandt andet denne måde præsenterer Huset Zornig sig selv på sin hjemmeside, hvor det samtidig slåes fast, at virksomheden blandt andet arbejder for at udbrede viden om socialt udsattes vilkår via foredrag og bogudgivelser. Virksomheden grundlagt og ledet af Lisbeth Zornig Andersen synes i høj grad netop finansieret via de foredrag, som hun har afholdt igennem de seneste år for offentlige myndigheder og andre skatteyderfinansierede organisationer.
Læs også : Vennerne forgylder Barfoed : Kæmpe løn for begrænset arbejdsindsats
Det viser aktindsigter, som Journalista.dk har opnået hos de kommuner, som igennem de 5 seneste år har gjort brug af Lisbeth Zornig Andersen og/eller firmaet Huset Zornig. Aktindsigter der ikke kun fastslår en omfattende foredragsvirksomhed, som har bragt Zornig rundt i landet. Men også foredrag, som kommunerne har betalt dyrt for – uanset om de har fundet sted på fx kommunebiblioteker, skoler eller i børnehaver.
Gennemgangen af de fremsendte bilag fastslår, at det har været tale om en millionforretning for Lisbeth Zornig Andersen at holde denne type foredrag. Men at hendes markedsværdi tilsyneladende er stærkt for ned ad gående, da hun ikke længere synes i stand til at hæve de samme høje honorarer, som tilfældet var bare få år tilbage.
Halvdelen af landets kommuner i kundekartoteket – men reelt kun til foredrag
Bedømt på de fremsendte bilag fra landets kommuner, toppede Lisbeth Zornig Andersens indtjening som foredragsholder omkring 2013. Her tjente hun blandt andet 31.875 kroner på at holde et foredrag for Aarhus Kommune, mens hun året før eksempelvis fakturerede Morsø Kommune 22.136 kroner for et andet foredrag.
Læs også : Økonomisk trængte Syddansk Universitet fejrede sig selv : Jubilæumsfest til 1.278.994 kroner
I alt viser aktindsigterne, at 49 kommuner indenfor de 5 seneste år gjort brug af Lisbeth Zornig Andersen og/eller Huset Zornig. Eller hvad der svarer til, at halvdelen af landets kommuner enten har hyret Lisbeth Zornig som foredragsholder, eller på anden måde gjort brug af Husets Zornigs ydelser.
Læs også : Venstrefløjspartier ansætter kun danskere – men afviser bevidst at fravælge udlændinge
Bag tallene gemmer der sig samtidig det iøjnefaldende, at Huset Zornig tilsyneladende ikke har haft det store held med at markedsføre andre ydelser end foredrag overfor kommunerne.
Således er der i bilagene i bedste fald meget langt mellem fakturaer for eksempelvis produktet Zornig Care, som firmaet omtaler som en division under Huset Zornig, hvor man sælger såkaldt direkte borgerstøtte i form af mentorbistand og anden form for støtte af udsatte personer.
Stor forskel på kommunernes betalinger til Zornig
I alt viser optællingen af de fremsendte bilag fra kommunerne, at de inklusiv moms indenfor de 5 seneste år har betalt sammenlagt 1.758.987 kroner til Lisbeth Zornig Andersen og Huset Zornig.
Over halvdelen af indtjeningen er kommet fra de 10 største kunder, som udgøres af Aarhus, Odense, Viborg, Solrød, Rødovre, Køge, Roskilde, Haderslev, København og Esbjerg.
Læs også : Lykketofts vilde formandskab : Rejste for 724.556 kroner under sin FN-tid
Den klart største kommunale kunde hos Lisbeth Zornig Andersen og hendes firma har været Aarhus Kommune, som hun indenfor de seneste 5 år har kunnet sende regninger for 187.170 kroner til. Hvilket blandt andet skyldtes et foredrag tilbage i 2013 til 31.875 kroner, som blev holdt for medarbejdere hos Aarhus Kommunes dagtilbud.
Læs også : Kommunaldirektør forgyldt af fyring : Sikrede sig fratrædelsesgodtgørelse i millionklassen
Anderledes langt mellem de store udbetalinger har der været fra kommuner som Dragør, Holstebro, Høje-Taastrup, Gribskov og Lejre Kommune, der alle indenfor de 5 seneste år har betalt under 4.000 kroner til Lisbeth Zornig Andersen og Huset Zornig.
Hverken Lisbeth Zornig Andersen eller Huset Zornig er vendt tilbage på Journalista.dk’s henvendelser.
Det er dejligt at der kommer lidt fokus på denne side af Huset Zornig. Jungletrommerne vil vide, at der er mange historier om hvordan der misbruges tillid, overskrides personlige grænser og hvordan Zornig (mis)-bruger mennesker til at fremme sin egen virksomhed. Det kan godt være at hun fik sat en debat igang, og hurra for det – men hun har ingen betænkeligheder ved at benytte sårbare mennesker til at fremme sine egne interesser. Og det finder jeg meget usmageligt. At hun er økonomiuddannet og ikke har nogen som helst viden eller uddannelse indenfor socialt arbejde og alligevel har kunne “Malke” kommunerne på den måde, vil jeg blot lade stå. Som en sidebemærkning vil jeg fortælle at jeg inviterede Zornig til at optræde i PS Foreningen’s regi i 2013, som et trækplaster for at få folk op af sofaen og det virkede… Men ellers har jeg ikke megen fidus til hendes habitat. Det kunne være godt med noget dybdeborende journalistik om de sårbare mennesker der har været gennem maskinen Zornig…..
1.7 million over 5 år er omkring 500000 om året utroligt de kan drive firmaet for det
Regnestykket giver ikke kr. 500.000/år men kr. 281.000/år (1,758,987÷1.25÷5) dvs excl. moma.
Jeg ved snart ikke hvem der er værst, Zornig eller de naive kommuner, men en ting er sikkert, det offentlige mangler ikke penge, de bruges bare forkert.
Tidligere minister Annette Vilhelmsen: Her er en million…