DR-ansatte gør klar til strejke : Kræver årsløn på mindst 600.000 kroner for menige journalister

Del artiklen her:

Mens privatansatte journalister i specielt disse coronatider dagligt kæmper for deres job, er de statsansatte på Danmarks Radio klar til at strejke for at opnå store lønstigninger.

juristkontoret

Coronakrisen har været så hård for journalistbranchen, at Journalistforbundet i forbindelse med at den toppede udtalte, at arbejdsløsheden blandt journalister nu var højere end under finanskrisen. Det skyldtes ikke kun hjemsendelsen af mange journalister, men også at et stort antal blev direkte fyret som følge af faldende indtjening.

Men samme problemstillinger synes langt fra at være noget, som gælder for de statsansatte journalister på Danmarks Radio. Således lyder meldingen herfra, at man fra begyndelsen af juni er klar til at gå i strejke for at opnå lønstigninger på mindst 8.1 procent. Det i forlængelse af at den nuværende overenskomst på statsmediet udløber, hvilket har medført at Danmarks Radio har varslet lockout overfor en række af sine medarbejdergrupper, hvis ikke der indgås en ny aftale.

Læs mere : Årsløn på 3.735.351 kroner ikke nok : DRs generaldirektør står også til stor lønforhøjelse i 2020

Lockoutvarsler der samtidig har medført, at DRs medarbejdere anført af journalisterne har varslet omfattende strejker.

 

Topforhandler : Vi har tidligere udvist mådehold

Ifølge tidligere udtalelser til Fagbladet Journalisten lyder kravet fra de ansatte, at lønstigningerne på mindst 8.1 procent skal gælde alle medarbejdere på statsmediet. Det selv om Danmarks Radio har flere tusinde medarbejdere, og aktuelt finansieret over licensen – og for fremtiden Finansloven.

Læs mere : DR viderebringer tilbagevist urigtig påstand – men fastholder at have ret

Krav der kommer på trods af, at journalisterne på DR i forvejen må anses for at være ganske vellønnede. Således har aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Danmarks Radio tidligere vist, at lønnen for menige journalister i 2018 lå på 528.000 kroner. Eller hvad der svarer til at de med en lønstigning på 8.1 procent, vil nå op på en samlet årlig aflønning på omkring 600.000 kroner.

Læs mere : DR-vært påstod at have overværet racisme i metroen – nu trækker hun i land

Overfor Journalista.dk har en af de ansattes topforhandlere, Henrik Friis Valmar, tidligere udtalt, at han finder kravet om en lønstigning på mindst 8.1 procent helt naturligt :

DRs journalister har været løntilbageholdende i forhold til andre ved en række af de senest indgåede overenskomster. Ved den overenskomst vi indgik sidst med DR i 2017 aftalte vi således to år med en lønstigning på nul kroner.

Del artiklen her:
8 Comments

 1. De kan strejke fra nu af og til dommedag. De producerer intet der er værd at se alligevel. Selv nyheder er langt sjovere og mere informativt at finde andetsteds.
  Intet savn herfra overhovedet.

 2. 600.000 i årsløn for almindelige arbejdstider som journalist, så er man enten ekstraordinær god eller også sætter man bestemt ikke sit lys under en skæppe. Danmarks Radio er jo kendt for rundhåndede løn- og honorarpakker, Maria Røn Nørby skal jo pleje vennerne og veninderne. Lad os håbe at
  chokket fra de sidste besparelser i DR vil brede sig ud til forhandlingerne med journalisterne, der sætter sig selv så højt.

 3. Højere løn? For hvad?
  For at være ansat på Danmark største swingerklub, hvor eneste krav er, at du har nul moral eller etik, at du kan copy/paste og at du har meget høje tanker om dig selv.

 4. Generaldirektørens løn, er helt på sin plads også med en stigning, hvis hun/han er i stand til at holde budgettet. Lave nye udsendelser, der er værd at se. Lige nu er det genudsendelse på genudsendelse. Ok i denne tid, men den slutter altså også snart.

  En journalist på niveau med de rejsende journalister i faretruende områder, er det for lidt. Tænker, at de har nogle forsikringer, der forsikrer dem mere end rimeligt godt.

  En almindelig journalist, giv en fornuftig høj grundløn og en gevinst på produktion, det tror jeg vil højne og hjælpe på spændende produktioner, som også kommer til bunds i sagerne.

 5. fyr hele bundet og ansæt nogle af dem der går ledig
  de vil sikkert blive glade for det de andre får nu frem for
  en understøttelse, og så kan de fyre den krævende direktør også

 6. Jeg kan kun tilslutte mig, mange af de øvrige kommentarer. De skal godt nok finde de gode forklaringer frem hvis en løn på 600000 er ok. 3,7 til chefen gud fader. For hvad. 500 genudsendelser, og så kan man lige svinge sig lidt op til jul, og påske. DR har fuldstændig glemt hvilket udbud der er i dag. Lever som da John Mogensen optrådte for general direktøren. Der er ikke sket en pind.
  Men strejke i bare løs, jeg har rigeligt andet at se på, som så mange andre.
  Det er ikke et magtfuldt våben i den branche mere. God tur yderligere nedad.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*