DR kræver fuld åbenhed hos alle andre – men mørkelægger gyldent håndtryk til fyret dramachef

Del artiklen her:

Der er tilsyneladende grænser for åbenheden hos statsmediet, når det handler om udbetalinger til sine egne fyrede ledere på chefgangen.

Når man stiller ind på programmer som Kontant er kravet fra DRs journalister, at dem der bliver spurgt, også skal give et ærligt og i det hele taget fyldestgørende svar. Ellers ligger det som minimum i luften, at de adspurgte forsøger at holde ubehagelige oplysninger tilbage.

Derfor skulle man måske også tro, at Danmarks Radio selv ville gå forrest, når det handlede om åbenhed. Eksempelvis i forhold til hvordan statsmediet bruger de penge, som det modtager i kraft af opkrævning af skatter og afgifter via Finansloven. Men sådan forholder det sig langt fra, når det handler om gyldne håndtryk, der de seneste år, på det nærmeste har stået i kø på ledelsesgangen hos Danmarks Radio.

Læs også : Fik gyldent håndtryk af DR: Startede i nyt direktørjob med det samme

Forhold der fremgår af aktindsigter, som Journalista.dk uden held har forsøgt at få adgang til i forhold til Christian Rank. Det efter at dramachefen tidligere på efteråret blev tvunget fra sin stilling efter en række problemer omkring produktionen af netop drama.

 

DR : Vores chefs fratrædelsesgodtgørelse skal hemmeligholdes

Men på trods af at Danmarks Radio er finansieret af skatteyderne, ønsker dets embedsmænd ikke at offentligheden skal have adgang til oplysninger omkring Christian Ranks formodede gyldne håndtryk i millionklassen. Det fremgår af en længere juridisk udredning, som Journalista.dk har modtaget fra DR Jura, som er Danmarks Radios juridiske afdeling.

Læs også : DR påstår løntilbageholdenhed : Giver alligevel sine menige direktører omkring 2 millioner kroner om året – efter lønforhøjelser

I en email skriver DR Jura, at lønforhold godt nok er omfattede af reglerne om aktindsigt. Men at statsmediet ikke mener, at dette gør sig gældende i forhold til fratrædelsesgodtgørelser :

– Retten til aktindsigt omfatter ikke sager om enkeltpersoners ansættelsesforhold i det offentliges tjeneste – bortset fra oplysninger om den ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser, jf. offentlighedsloven § 21, stk. 2 og 3. Oplysninger om fratrædelsesaftalen er ikke omfattet af retten til aktindsigt. DR har overvejet, om der efter princippet om meroffentlighed alligevel bør gives aktindsigt i denne oplysning. DR har i den forbindelse foretaget en afvejning mellem på den ene side hensynet til den interesse, du som borger har i, at anmodningen imødekommes og på den anden side hensynet bag offentlighedslovens § 21, stk. 2. Efter en konkret afvejning er DR nået frem til, at der ikke kan gives aktindsigt i de efterspurgte oplysninger.

Del artiklen her:
2 Comments

  1. Der er noget galt med datoerne: Kommentaren foroven er kommet ind 13. oktober 2021, tre måneder før artiklen blev publiceret (?!) Artiklen synes ellers relevant nok.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*