Ekstra Bladet om palæstinensere som myrdede 11 israelere og en tysk politibetjent : De var frihedskæmpere

Del artiklen her:

I 1972 myrdede den palæstinensiske organisation Sorte September en stor del af den israelske delegation ved OL. Ifølge Ekstra Bladet var de ikke terrorister, men der i mod frihedskæmpere.

Ekstra Bladet

Når talen falder på OL i 1972 i München, er det kun sjældent de sportslige forhold der tænkes på. I stedet rettes fokus på det terrorangreb, der blev udført af Sorte September. En terrorgruppe med direkte forbindelse til den daværende palæstinensiske leder Yasser Arafat og hans organisation PLO, der ofte beskrev sig selv som en antikapitalistisk organisation, dannet i protest mod den daværende konge af Jordan.

Ved aktionen under OL i 1972, slog Sorte September til mod en gruppe af israelske deltagere, hvilket kostede 11 atleter livet. Samtidig slog palæstinenserne en tysk politibetjent ihjel, således at det samlede antal dræbte nåede op på 12.

Læs også : Ekstra Bladet misbrugte bilag i Lars Løkke-historie

Mens resten af verden typisk omtaler drabene som en massakre efter udførelsen af en terroraktion, ser man tilsyneladende noget anderledes på det hos Ekstra Bladet. For i forbindelse med omtalen af en aflyst landskamp mellem Israel og Argentina, der skulle have været spillet i morgen, omtalte Ekstra Bladet aktionen fra 1972 som udført af ”frihedskæmpere”.

Screendump af den oprindelige artikel fra Ekstra Bladet

 

Ekstra Bladet ændrede benævnelse efter Journalista.dks henvendelse

Det skete i artiklen med overskriften ”Landskamp aflyst – Messi var terrormål”, som i sin oprindelige udgave blandt andet indeholdt formuleringen :

– Derefter sammenlignede hun situationen med den under OL i München i 1972, hvor israelske sportsfolk blev kidnattet og henrettet af palæstinensiske frihedskæmpere.

Læs også : Ekstra Bladet brugte måneder på tilbagevist historie – og sagde nej til hjælp

Citatet henviste til den israelske kulturminister Miri Regev, som ifølge Ekstra Bladets journalist, Jimmi Willemoes Jensen, under en pressekonference tidligere på ugen, skulle have anset angrebet i München som værende begået af frihedskæmpere – og ikke terrorister.

Læs også : Ekstra Blads-journalist krævede særbehandling af Statsministeriet

I en email til Journalista.dk oplyser Jimmi Willemoes Jensen, at palæstinenserne var omtalt som frihedskæmpere, fordi de kæmpede for det, han omtaler for et ”frit Palæstina” :

– Det var vist et meget ubetænksomt ordvalg af mig – formentlig valgt, da de jo i bund og grund kæmpede for et frit Palæstina og af palæstinenserne netop anses for det. Jeg har dog gennemlæst artiklen og rettet ordet, da det kunne opfattes farvet.

Således omtales palæstinenserne i artiklen ikke længere som frihedskæmpere, men i stedet som terrorister. Dog uden at man fra Ekstra Bladets side angiver, at man har foretaget ændringen.

 

Københavnsk politiker : Forsøg på manipulation fra journalist

Det er en forklaring, som ikke møder den store forståelsen hos Finn Rudaizky, der ud over at være medlem af Region Hovedstaden og Borgerpræsentationen i København for Dansk Folkeparti, også tidligere har været formand for Det mosaiske Trossamfund.

Læs også : Faktatjek : Nej – Troels Lund Poulsen fik ikke Rammstein-billetter af Horsens Kommune

Således oplyser han overfor Journalista.dk, at Ekstra Bladet burde undskylde for sit ordvalg, men formentligt ikke vil gøre det :

– Den israelske minister har selvfølgelig ikke betegnet massemorderne som “palæstinensiske frihedskæmpere”. Det må være journalistens forsøg på manipulering. Andre forklaringer kan jeg ikke finde. At ordet “frihedskæmpere” efter protester, blev ændret til “terrorister”, er udtryk for en presset journalist, som ikke havde held til at manipulere i ret lang tid og heller ikke havde held med at omskrive historien, ved at ændre på fakta. Ekstra-Bladet burde beklage episoden. Jeg er dog langtfra sikker på, at en beklagelse kommer.

Del artiklen her:
1 Comment

  1. For lidt og for meget. Det er altid udfordringen. Når det gælder Israel får man altid “for meget” fra den israelske regering, hvis udenrigsminister er en rabiat ekstremist. Men selvfølgelig også fra Finn Rudaizky. Jeg forstår ikke, at I/du ikke fandt en mere troværdig kilde, hvis du ønskede en mere nuanceret kommentar.
    For selvfølgelig er Israel en usympatisk besættelsesmagt med argumenter som alle andre besættelsesmagter. Kun stærk jødisk og højreradikal kristen indflydelse på USA har forhindret FNs Sikkerhedsråd i at vedtage fornuftige, humanistiske og retfærdige resolutioner o.lign. USA har en vetoret, der kan købes. Desværre.

    At kalde morderne fra OL for frihedskæmpere kan naturligvis godt forklares men ikke forsvares. Derimod kan det ikke forsvares at undlade at benytte “frihedskæmpere” (eller andet end terrorister) om den indespærrede og forarmede befolkning i Gaza, når de forsøger at gøre lidt modstand. Ligesom landets medier burde fordømme at Israel har forsøgt at flytte en fodboldlandskamp til Jerusalem – og vist ovenikøbet Østjerusalem. De er vant til at kunne gøre hvad der passer dem. Stor respekt for Argentina, der trak en streg og nægtede at deltage i denne propaganda – hvorefter udenrigsminister Liebermann trak de sædvanlige sentimentale og på flere og flere aldeles uvirksomme klynkekort.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*