Filmfolk fester for flere hundrede tusinde kroner under festivaler – og forsøger at skjule regningers årsag

Del artiklen her:

Lige så hurtige Det Danske Filminstitut er til at bruge skatteydernes penge, lige så tilbageholdende er de med at ville oplyse, hvad de præcist er gået til.

Det Danske Filminstitut

– Det Danske Filminstitut inviterer sammen med FilmGEAR, Act3, The Gentlemen Broncos og Red Rental internationale festivalkontakter, filmkøbere og den danske filmbranche samt deres internationale brancherelationer til ‘Meet the Danes’. Det foregår fredag den 19. maj kl. 21 på Den Skandinaviske Terrasse, 55 La Croisette i Cannes.

På denne måde omtaler Det Danske Filminstitut på sin hjemmeside det klassiske arrangement Meet the Danes, som det skatteyderfinansierede institut afholder, når det har en markant repræsentation ved udenlandske filmfestivaler. Først og fremmest i Cannes og Berlin, hvor de statslige filmfolk er faste gæster.
Sådan var det også i 2017, hvor Det Danske Filminstitut sendte store delegationer til de to store europæiske filmfestivaler. Men som aktindsigter opnået af Journalista.dk viser, var det langt fra en billig oplevelse for skatteyderne.

Læs også : Tørstige filmfolk i Cannes : 144 flasker vin og 700 øl drukket under branchefest

Således måtte de punge ud med mere end 250.000 kroner for hver af de to festivaler, da Det Danske Filminstitut lagde vejen forbi.

Oversigt over Det Danske Filminstituts udgifter til Cannes-festivalen i 2017

 

Store udgiftsposter til festivaler mørklagte

Ifølge de fremsendte bilag til Journalista.dk kostede det således skatteyderne 265.984 kroner, for at sende Det Danske Filminstitut til Cannes i forsommeren. Men i den udleverede oversigt over udgifterne, har man fra instituttets side valgt at overstrege en række udgifter, der synes at have forbindelse til Meet the Danes. Det eneste der fremgår er, at man har afholdt receptionsudgifter for 73.981 kroner.

Læs også : Filmfolkenes vilde festivaler : Luksuslejligheder på rivieraens mest eksklusive adresser

I en email til Journalista.dk forklarer Det Danske Filminstitut overstregningen på blandt andet denne måde :

– DFI (Det Danske Filminstitut, red.) har konkret vurderet, at der er en nærliggende risiko for, at en udlevering af, hvem DFI har indgået sponsoraftaler med, vil kunne påføre modparterne et økonomisk tab af nogen betydning. DFI har på baggrund heraf undtaget navne og beløb på de, som DFI har indgået sponsoraftaler med, fra aktindsigt.

Således vurderer Det Danske Filminstitut altså at hensynet til forskellige sponsorer til Meet the Danes, der vurderet på tidligere aktindsigter udleveret af instituttet blandt andet har haft fast deltagelse af Zentropa-folk som Peter Aalbæk, vejer tungere, end offentlighedens adgang til festlighedernes samlede udgifter.

Læs også : Michelin-restauranter og receptioner : Kramer Mikkelsen brænder formuer af under franske konferencer

Journalista.dk har klaget til Kulturministeriet over Det Danske Filminstituts manglende åbenhed, hvilket også har været tilfældet for den tilbageholdenhed, som instituttet har omkring udgifter til Berlin-festivalen i 2017. Skatteydernes regning lød her på 258.240 kroner, hvorfra man fra instituttets side dog har overstreget udgifter, som referer sig til en konsulentaftale.

Oversigt over Det Danske Filminstituts udgifter til Berling-festivalen i 2017

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*