Journalister uddeler kæmpe statslige tilskud til hinanden : Men du må ikke vide til hvem – og hvorfor

Del artiklen her:

Medienævnet under Kulturministeriet gør i dén grad hvad det kan, for at offentligheden ikke skal få oplyst, hvem der står bag et fuldstændigt anonymiseret projekt. Det på trods af, at et andet medie med præcis samme navn, tidligere har fået tilskud til samme typer af forundersøgelser.

Den danske mediebranche er i stadigt stigende grad finansieret af skatteyderne, hvilket for de private medier først og fremmest vil sige gennem mediestøtten. En ordning der hvert år sikrer store medier tosifrede millionbeløb, hvilket eksempelvis går til Ekstra Bladet og Jysk-Fynske Medier.

Men der findes også andre ordninger, der har stor betydning for opstarten og driften af specielt små medier. De via den støtte, som kan opnås til at lave forundersøgelser. En støtte der uddeles af Medierådet, der hører under Kulturministeriet – og hvor en række af dets medlemmer enten har en journalistisk baggrund eller til dagligt arbejder som journalister.

Læs også : Ligeglad med Ombudsmanden : Heunickes embedsmænd mørklægger noter fra Nyrup-møde – bagefter scorede kontroversiel organisation millioner

Derfor skulle man måske også tro, at netop denne faggruppe gik ind for åbenhed i forhold til, hvem det er, som får adgang til den eftertragtede offentlige støtte i forhold til at udvikle nye medier. Det ud fra en betragtning om, at journalister per definition kræver en størst mulig grad af åbenhed hos alle andre.

Medienævnets fremsendelse af oplysninger om Gravergruppen

 

Medie med samme navn har tidligere fået støtte til samme type af forundersøgelser

Men som det fremgår af aktindsigter udleveret fra Medienævnet til Journalista.dk, synes dette langt fra tilfældet. Således nægter det ikke kun at oplyse, hvem der tidligere på året blev tildelt 200.000 kroner til udvikling af et nyt medie, men også hvad det nærmere er, skatteyderne skal betale for udviklingen af.

Læs også : Rigspolitiet mørklægger telefoner i minkskandalen : Nægter at udlevere navnene på de undersøgte

Det eneste Medienævnet ikke har overstreget er oplysninger om, at mediet hedder Gravergruppen. Alt andet i relation til ansøgningen såsom ejerkreds, målgruppe og hvornår det forventes at gå i luften, er blevet overstreget på en måde, så det leder tankerne hen på udlevering af aktindsigter fra efterretningstjenester.

Navnet Gravergruppen må anses for at være interessant, da det langt fra er første gang, at et medie med denne titel har fået støtte til netop forundersøgelser. Det var også tilfældet i 2020, hvor den nu tidligere Radio 24syv-studievært, Rasmus Mark Pedersen, fik 300.000 kroner til at forestå forberedelsen af Gravergruppen – der dog aldrig blev etableret på trods af det store offentlige tilskud.

Læs også : Mette F og Magnus Heunicke mørklægger møder med Poul Nyrup – bagefter scorede hans organisation millioner på trods af manglende dokumentation for effekt

Også dengang nægtede Medienævnet at udlevere væsentlige oplysninger om, hvad det faktisk var, som skatteyderne blev pålagt at betale for.

Medienævnets fremsendelse af oplysninger om Gravergruppen

Del artiklen her:




Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*