Kontroversielt advokatfirma scorer – igen – stor kommunal ordre ingen andre kunne byde på

Del artiklen her:

Ifølge Aalborg Kommune havde embedsmændene et fuldstændigt overblik over priserne på advokatundersøgelser, hvorfor det ikke var nødvendigt at spørge andre leverandører, for på den måde at presse prisen.

Når en offentlig myndighed som en kommune skal have udført en større opgave, er det et almindeligt krav, at der som minimum skal ske indhentning af såkaldte alternative tilbud, inden aftalen indgås med en leverandør. Det vil sige, hvor eksempelvis en kommune henvender sig til tre potentielle firmaer, som kan levere den ønskede varer eller tjenesteydelser. Det for på den måde at få et sikkert holdepunkt for markedsprisen, inden kontrakten underskrives.

Men alternative tilbud er dog langt fra altid noget, som kommunerne gør brug af, når der skal lægges store ordre, hvis pris forventes at ende under udbudsgrænserne. Det kan eksempelvis ses af en aktuel sag fra Aalborg Kommune, som har indgået aftale med et lokalt advokatfirma omkring undersøgelse af Gravenshoved Kostskole.

Læs også : Kommunal havn købte rådgivning for en million kroner hos bestyrelsesformandens advokatfirma – uden at indhente tilbud fra andre

En uddannelsesinstitution, der lukkede tilbage i 1991 efter i 27 år at have været drevet af det nu nedlagte Nordjyllands Amt og forløberen til den nuværende Aalborg Kommune. Undersøgelsen skal vurdere, om der blev begået overgreb på eleverne, mens de var tilknyttet uddannelsesinstitutionen.

Notat fra Aalborg Kommune omkring advokatundersøgelser

 

Embedsmand til ét advokatfirma : Jeg skal bruge nogle advokater

I forlængelse af at det blev besluttet at gøre brug af advokatundersøgelsen, udarbejdede Aalborg Kommunes juridiske afdeling et notat. Her blev det tilsyneladende på baggrund af ét enkelt telefonopkald besluttet, at det hverken var nødvendigt at foretage udbud af opgaven, ligesom der heller ikke skulle indhentes alternative tilbud :

– Det er undersøgt (via Kommunernes Landsforening, red.), om opgaven skal i udbud, ved Jan V. Nielsen, Koncernservice (i Aalborg Kommune, red.). Over for Jan V. Nielsen er det oplyst, at vi ikke ved, hvad sagen vil løbe op i af omkostninger (løst anslået er givet et bud omkring 500.000 kroner henset til, at den noget større Godhavns-drenge sag kostede omkring 1.000.000 kroner), og det vil også være temmelig svært at sende opgaven i udbud henset til, at vi ikke kender omfanget af opgaven. Jan V. Nielsen oplyser, at vi ikke behøver sende sagen i udbud, men vi skal pege på en undersøger, som ikke står i forhold til kommunen.

Læs også : Advokat er bestyrelsesformand for lille kommunal havn – som brugte 949.095 kroner på ét år hos hos hans advokatfirma

På dén baggrund kontaktede embedsmændene hos Aalborg Kommune ét enkelt advokatfirma i skikkelse af det lokale HjulmandKaptain. Hvilket skete i en email med denne ordlyd :

– Jeg har til opgave at finde en uvildig undersøger og efter samtale med Kommunernes Landsforening, er der peget på, at kommunen bør finde en undersøger, hvor der ikke kan drages tvivl om habiliteten. Da I lever op til de kriterier, jeg har fået opstillet til en uvildig undersøger, er jeg meget interesseret i at tale med dig. Såfremt du mener, at der en kollega, der er mere relevant, er du velkommen til at give min henvendelse videre til vedkommende og gerne få dem til at kontakte mig.

Email fra forvaltningen i Aalborg Kommune til advokatfirma

 

Advokatfirma har før scoret iøjnefaldende aftaler uden at blive udsat for konkurrence

Efterfølgende opstillede en af partnerne hos HjulmanKaptain et skøn til Aalborg Kommune over, hvad advokatundersøgelsen forventes at komme til at koste skatteyderne. Et bud der lyder på en regning lige over en halv million kroner, dog med det forbehold, at den endelige faktura kan blive større. Det skyldes at HjulmanKaptain vil udregne den samlede pris på baggrund af, hvor mange timer advokaterne i sidste ende bruger på projektet.

Læs også : Bestyrelsesformandens cash cow : Kommunal havn betaler hans advokatfirma over 400.000 kroner for at rådgive om fire vindmøller

Det er dog ikke første gang, HjulmandKaptain på den måde sikrer sig en iøjnefaldende opgaver fra kommunale kunder, uden at andre har kunnet byde ind på opgaven. Som Journalista.dk tidligere har kunnet afsløre, har det drejet sig store ordre fra den kommunale Hirtshals Havn. Her gjaldt samtidig det markante, at en af HjulmandKaptains partnere, samtidig havde rang af bestyrelsesformand for samme havn.

Læs også : Ubrugelige jobcentermedarbejdere scorer kæmpe lønforhøjelser – og får tonsvis af nye kollegaer

Således var der på mange måder tale om, at havnen han ledede, lagde store ordre hos advokatfirmaet, han var partner i.

Advokatfirmas bud på udgifter til undersøgelse

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*