Led historisk valgnederlag efter fråds – men fortsætter ufortrødent

Del artiklen her:

Hans Enoksen er til dato den eneste Siumut-formand, der har tabt et valg på Grønland. Det skete efter afsløringer af et omfattende frådseri med skatteydernes penge, hvilket dog ikke ser ud til at holde ham tilbage, efter han igen har fået status af minister.

– Det er AGs skyld.

Sådan lød den korte konklusion fra den daværende grønlandske regeringschef, Hans Enoksen, da han overfor den grønlandske avis AG, på dansk Grønlandsposten, kommenterede på sit valgnederlag tilbage i 2009. Et nederlag der for første gang betød, at det ellers enerådende Siumut-parti for foreløbigt eneste gang i historien siden indførelsen af Hjemmestyret, måtte aflevere regeringsmagten til en koalition bestående af det på mange måder marxistiske IA og det erklærede borgerlige parti Demokraterne. Et historisk Siumut-nederlag der efterfølgende er blevet døbt Sneskredsvalget, fordi det i en valgperiode ændrede grønlandsk politik.

Læs også : Selvstyret betalte for samtalebog med Lars-Emil Johansen – bevilget af hans egne ansatte

En ændring der dog kun var mulig, fordi AG og den grønlandske forløber for Journalista.dk, Aviisi.gl, i ugerne op til valget sommeren 2009 dokumenterede et så voldsomt forbrug af rejse- og repræsentationskontoerne hos ledende Siumut-politikere, at de for en stund mistede fodfæstet hos den ellers så sikre vælgerbase i de mindre grønlandske byer og bygder.

Læs også : Opfandt doktorgrad og lektortitel – og scorede millionkontrakt med Selvstyret

Efter valgnederlaget i 2009 genopfandt Hans Enoksen sig selv, ved at stifte det nationalistiske og stærkt venstreorienterede Partii Naleraq. Selv om det først skete i 2014, lykkedes det alligevel partiet at få tre mandater i Inatsisartut, det grønlandske parlament der tidligere var kendt som Landstinget, til valget samme år. Efter en række regeringsrokader, sikrede partiet sig i 2016 et medlemskab af den grønlandske regering, Naalakkersuisut. Det i form af en ministerpost til Hans Enoksen, der aktuelt bestrider posten som minister for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi.

Udgifter i forbindelse med Hans Enoksen og hans delegations rejse til Kina efteråret 2017

 

Tog afstand fra sit eget store forbrug

Comebacket skete dog først efter, at Hans Enoksen offentligt havde lagt afstand til det store forbrug over rejse- og repræsentationskontoen, som kostede ham valget i 2009. Også i danske medier, hvor han er blevet brugt som ekspert i forhold til, hvordan man i Grønland modarbejder denne type af frådseri.

Læs også : Grønlandsk toppolitiker scorer årsløn på 871.745,72 kroner – og tilbageviser myte

Derfor skulle man måske tro, at Hans Enoksen efter at være vendt tilbage til regeringskontorerne i 2016, ville nægte at medvirke til et markant forbrug af rejser og repræsentation. Men som aktindsigter opnået af Journalista.dk hos det grønlandske Selvstyre fastslår, synes dette langt fra at være tilfældet. Udleveringer der dog langt fra er sket med Selvstyrets gode vilje, for først efter flere rykkere og en klage til Ombudsmanden, blev bilagene fremsendt. Det drejer sig eksempelvis om en rejse til Kina i 2017, som havde deltagelse af en række grønlandske ministre og medrejsende embedsmænd.

Læs også : Forbrugsfest på public service-station : Millionlønninger hos KNR

Grundet modviljen fra Selvstyret, har det ikke været muligt præcist at opgøre rejsens samlede udgifter, der dog som minimum synes at beløbe sig til omkring 800.000 kroner.

Billedtekst : Indkøbte ydelser af Selvstyret fra Udenrigsministeriet i forbindelse med rejse til Kina efteråret 2017

Flybilletter til 48.000 kroner per person

En stor del af dem var Hans Enoksen ansvarlig for, hvilket blandt andet skyldes at delegationen bestående af ham og tre embedsmænd, sendte en regning på i runde tal 150.000 kroner videre til skatteyderne – alene for flybilletter og hotelovernatninger. Det skyldtes brugen af dyre flybilletter, som tur/retur Nuuk-Beijing, løb op i næsten 48.000 kroner per rejsende.

Læs også : Alternativ forsoning : Selvstyret brugte 44.000 kroner på behåret dansk flag

Samtidig spillede det også ind på de samlede rejseudgifter, at Hans Enoksens ministerium var med til at indkøbe en række markante ydelser fra Udenrigsministeriet til over 300.000 kroner. Det blandt andet for såkaldte ”Intellelligence and Analysis”, som der blev indkøbt hele 135 af – og som kostede på den anden side af 115.000 kroner.

Indkøbte ydelser hos Udenrigsministeriet i forbindelse med Hans Enoksens rejse til Kina i 2017

Del artiklen her:




1 Comment

  1. Ork, har færdes i Grønland i 31 år, og har været vidne til hvordan den nye grønlandske adel fører sig frem.
    Gigantisk selvbevidsthed, enorm arrogance og et spektakulært pengeforbrug. Alt sammen finansieret af danske skatteslaver.
    De praler af at de kan det hele selv, men indtil videre har jeg ikke set eksempler på det.
    De vandrer fra det ene fejlslagne projekt til det næste, eksemplerne er legio. Skulle jeg remse op, blev jeg ikke færdig før midnat.
    Lad dem klare sig selv uden “kolonimagten” og der ville ikke gå måneder før de stod med tiggerstaven.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*