Mens der spares på patienterne og deres behandling : Sygehus betaler kunstner 6.343.750 kroner for at udsmykke indgangspartiet

Pressefoto : Region Midtjylland
Del artiklen her:

Det kommende supersygehus i Gødstrup ved Herning at gået så meget over budgettet, at det er nødvendigt at skære ned både i forhold til patienter og ansatte. Omvendt kan de så glæde sig over sygehusets indgangsparti, som bliver en særdeles dyr oplevelse for skatteyderne.

Region Midtjylland

– Vi skal genbruge noget mere inventar fra de gamle sygehuse i forhold til, hvad vi havde regnet med.

Sådan lød det i slutningen af august fra Anders Kühnau, da formanden for Region Midtjylland overfor den statslige tv-station TV Midtvest forklarede om konsekvenserne af, at man fra regionens side igen havde overskredet budgetterne for byggeriet af det kommende Supersygehus. Denne gang var der tale om omkring 40 millioner kroner, som det efterfølgende var nødvendigt at finde besparelser for i forbindelse med byggeriet. Hvilket medførte at der blev skåret ned på komforten for patienterne, som blandt andet måtte vinke farvel til fjernsyn på stuerne.

Læs også : Afsløring : Fanger får kunst for millioner – gigantisk vægmaleri pryder deres gymnastiksal i luksusfængsel

Ligesom sparekniven fx også blev svunget over maskiner, som kunne have gjort, at sygeplejersker og læger kunne have indtastet oplysninger om patienterne under stuegang.

Men grundet nedskæringerne er de for fremtiden nødsaget til at gøre det i et fælles lokale, hvilket dagligt vil koste tid for sygehuspersonalet.

Del af indgået aftale mellem Region Midtjylland og kunstneren Erik A. Frandsens samarbejdspartner

 

Kunstner forgyldt for at udsmykke indgangsparti

Men det er dog ikke alle dele af byggeriet af sygehuset i Gødstrup, som mærker konsekvenserne af budgetoverskridelserne. For som det fremgår af aktindsigter opnået af Journalista.dk hos Region Midtjylland, har der ikke været nogle smalle steder, når det har handlet om at hyre kunstnere til at udsmykke det kommende sygehus.

Læs også : Kæmpe middag, voldsom markedsføring og festlig fernisering : Kunstudstilling løb op i millioner af skattekroner

Den helt store vinder i det spil har været kunstneren Erik A. Frandsen, som har indgået en større millionkontrakt med Region Midtjylland via hans gallerist, Galleri Profilen i Aarhus. Erik A. Frandsen skal nemlig stå for udsmykningen af indgangspartiet på Gødstrup Sygehus, hvilket samlet løber op i 5.000.000 kroner eksklusiv moms. Eller hvad der inklusiv den statslige afgift betyder, at skatteyderne i alt er blevet pålagt at betale Erik A. Frandsen 6.250.000 kroner.

Læs også : Ekstravagant afsked : Kystdirektoratet gav direktør dyr skulptur og stor reception

Hertil kommer så den skitse for projektet, som Erik A. Frandsen tidligere har udarbejdet for Region Midtjylland. Den stod inklusiv moms skatteyderne i 93.750 kroner, således at de samlede udgifter til indgangspartiet ender med at stå Region Midtjylland og dermed skatteyderne i 6.343.750 kroner.

Fakturaer fra Erik A. Frandsens samarbejdspartner til Region Midtjylland

Del artiklen her:
7 Comments

 1. Det har længe været på tide at man skære drastisk ned på det offentlige forbrug.
  Frådseriet har taget gevaldigt overhånd og der er mange velplejede fingre nede i kassen. Statskassen er ikke uudtømmelig og skal komme den enkelte danske statsborger tilgode – der har hårdt brug for hjælp. Det er IKKE en gavebod der skal gå til ligegyldige begivenheder der ikke gavner hele folket. Det samme gælder ædegilder, rejser og/eller absurde lønninger!
  Vi betaler allerede rigeligt i skat og det tegner alligevel ikke godt for de danskere der har brug for hjælp.

  • Hvorfor er op stuen ikke smykket, gange, stuer? Der kunne smykkes med lånt kunst til udstilling, som en gratis reklame i en periode, i stedet for det store fråds.

 2. Hvor ligger det overordnede ansvar for den beslutning at indgangspartiet/det udvendige og for kerneopgaverne helt irrelevante fortsat skal koste helt urimeligt mange af skatteborgernes penge, selv om der spares på udstyr såvel til behandling som til effektivisering af personalets tid? ??

 3. Det er de sædvanlige politiske pamperholdninger, som slår igennem igen her, blot for at bevise, at vil man have kunst, så får man kunst !!

  Der er vist for mange politikere, der ikke har fattet situationens alvor, og derfor heller ikke har fattet, at forhold for personale og patienter bør gå forud for kunst på væggene.

 4. Nu er det rent faktisk lovgivningen, som pålægger bygherre (den offentlige bygherre), at der ved ethvert statsligt støttet byggeri skal afsættes et % beløb, i forhold til den samlede byggeomkostning, som skal bruges til kunstnerisk udsmykning. Så “de ansvarlige” følger med stor sandsynlighed blot den lovgivning som de er pålagt.
  Man kan så diskutere om det er på tide at loven skal laves om…

 5. ige en oplysning. Det er kun statsligt byggeri som skal bruge 1% reglen om kunst i nybyggeri. Regionerne er ikke forpligtiget til det. Men gør det nogen gange. Selv om man lige for tiden ser flere steder hvor kunsten bliver skrevet ud af byggeriet. Så kan man stå med sterile og kedelig byggerier. Jeg tror på at patienter har det bedre og bliver hurtigere raske hvis de er i spændende og inspirerende omgivelser. Der til er der at 6 mill. til kunst er sølle 3 direktører i et år. Og et kunstværk skal bruge små specialhåndværkere og andre tilknyttede assistenter. Så pengene går faktisk ud og holder en masse folk igang. Vi kan godt bygge sygehuse som hvide sterile kasser. Men jeg tror ikke det bliver vel modtaget. Det handler jo ikk eom at de her penge går fra pleje og ansattes lønninger. Det er et helt andet budget. Og hvis i tror det er så luksuriøst at være kunstner så se den her rapport: https://services-webdav.cbs.dk/doc/CBS.dk/Research/Billedkunstens%20%c3%b8konomiske%20rum%20-%20Pixiudgave.pdf
  Jeg tror ikke der er nogen kunstnere som ikke støtter sygehuspersonalets kamp for ordentlige forhold. Men det bliver da ikke bedre hvis de sparker ned af?
  Venlig Hilsen

  • Nu går de syge patienter vel ikke rundt om sygehuset for at se på kunst og selv om nogen af dem passerer indgangen hjælper det vel ikke på sygdommen for så kan de jo vende om og gå hjem helbredt.

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*