Nægter at tale dansk: Skandaleramt politiker med gode chancer for at komme i Folketinget

Hans Enoksen (yderst til venstre)
Del artiklen her:

Kandidaturet kommer samtidig på trods af, at Hans Enoksen i høj grad har bygget sin politiske karriere på kritik af Danmark og de danskere, der har bopæl i Grønland.

Det er formentligt de færreste uden et egentligt kendskab til grønlandsk politik, der har hørt om Hans Enoksen. Det på trods af at den netop afgåede formand for Naleraq-partiet igennem årtier har været en del af den absolutte top indenfor grønlandsk politik, hvilket understreges af perioden som regeringschef, mens han havde rang af Siumut-formand.

En tid som daværende Landsstyreformand, der dog fik en brat afslutning i 2009. Det i forbindelse med det såkaldte Sneskredsvalg, hvor Siumut led sit første valgnederlag, siden Hjemmestyret blev introduceret i 1979. Det kom efter at den Siumut-ledede regering igen og igen blev afsløret i et meget stort forbrug af skatteydernes penge på det, der bedst kunne beskrives som festligheder – hvor alkohol spillede en fremtrædende rolle.

Læs også : Lydoptagelser : Partikassen var så tom at sekretær ikke kunne få løn – hvorefter hovedbestyrelsesmedlem foreslog ”lokumsaftale”

Selv om skandalens midtpunkt var Grønlands første Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, havde den også afstikkere til Hans Enoksen. Det blandt andet i forbindelse med en markant nytårsfest, der blev holdt i hans hjembygd.

 

Stemmesluger ved sidste års parlamentsvalg

På trods af skandalen og Hans Enoksens efterfølgende afgang fra Siumut, har han alligevel været i stand til at genskabe sin politiske karriere. Det ofte med udgangspunkt i bygdeplatformen, ligesom han også løbende har spillet på den udbredte modstand, der er i det grønlandske samfund mod både Danmark og danskere.

Læs også : Mens pædofiliofre lades i stikken : Grønlandsk minister brænder 200.000 kroner af på USA-tur

Således har Hans Enoksen igen og igen nægtet at tale dansk, hvorfor det har været nødvendigt at gøre brug af tolke, når han som Landsstyreformand og indehaver af andre fremtrædende poster i det grønlandske samfund, har skullet til officielle sammenkomster med repræsentanter for den danske stat.

Alligevel er det nu blevet officielt, at Hans Enoksen efter en sygdomsperiode, stiller op til tirsdagens Folketingsvalg. På en pressekonference mandag i kulturhuset Katuaq i Nuuk oplyste han, at han går til valg på grønlandsk selvstændighed og grønlandske rettigheder.

Læs også : Grønlandske public-service-medie vil ikke stå tilbage for kollegaerne på DR : Udbetaler også millionlønninger

Ved det seneste valg til det grønlandske parlament, Inatsisartut, opnåede Naleraq 4 ud af de i alt 31 pladser. Partiets helt store stemmesluger var Hans Enoksen, som også af denne grund, ligner et oplagt bud på et kommende Folketingsmedlem.

Del artiklen her:
Vær den første til at kommentere

Kommenter på artiklen

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*